• Külföld
Faktor

Több száz nővér mondott fel, késnek a műtétek

Állítólag akadoznak a műtétek a nővérhiány miatt, volt, aki azt mondta, hogy egymillió beteg ellátása kerülhet veszélybe Szlovákiában.

A szlovák egészségügyi miniszter szerint nincs ok az aggodalomra, a betegek ellátása biztosított. Ehhez képest Szlovákia északi részén, Eperjesen például a kórházi részlegek 60%-a tudott csak működni hétfőn - egyértelműen a nővérhiány miatt. A hadsereg segített valamelyest a helyzeten, 7 nővért adtak az eperjesi kórháznak kölcsön.

Viliam Cislák egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a jövőben is tudnak csökkentett üzemben működni a kórházak, és nincs semmi rendkívüli abban, hogy a kórházak együttműködnek a hadsereggel. Azt is elmondta, hogy feljelenti a nővéreket, akik azt terjesztették, hogy a tömeges felmondások következtében egymillió beteg ellátása került veszélybe.

A szlovákiai kórházakban körülbelül 13 ezer nővér dolgozik, és közülük több ezren november 25-én tömeges felmondásokat adtak be. Ezzel tiltakoztak az új egészségügyi törvény ellen, amely nem veszi figyelembe követeléseiket. Az új törvény például nem számol a ledolgozott évek utáni béremelésekkel, és nem is vonatkozik minden nővérre.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Szlovákiában egyébként jelentős különbség van a nagy és a kisebb kórházakban dolgozó nővérek átlagfizetései között. A kisebb kórházakban átlagosan 859 euró (körülbelül 260 ezer forint), a nagyobbakban pedig 1000 euró (körülbelül 310 ezer forint) fölötti a nővérek bruttó fizetése. A nővérek átlagéletkora 50 fölötti, mert a fiatalok nagy része inkább külföldön, elsősorban Csehországban vállal munkát a jobb fizetések miatt - írja az MTI.

    Top 16