• Tech
Faktor

Több száz millió felhasználó profilját törölte a Facebook, ezt tegye, hogy Önnel ne történjen hasonló

Ne szitkozódjon feleslegesen, ne gyűlölködjön és ne használjon álprofilt. A cég ugyanis az ilyen felhasználóktól megszabadul.

Fennállása óta először osztotta meg a nyilvánossággal a Facebook, mennyi olyan posztot, illetve valótlan profilt távolítanak el időnként az oldalról, amelyek sértők a cég szabályzatára nézve. Döbbenetes számadatokat tettek közzé, pedig csupán néhány hónapnyi takarítómunkáról van szó - írja a HVG.

Eddig csak sejteni lehetett, mekkora takarításba fognak a Facebooknál, hogy megszabadítsák az oldalt a működés közben lefülelt kamuprofiloktól. A cég mostani beszámolójában, amelyet most először hoztak nyilvánosságra, azonban nemcsak erről, hanem az oldalon felbukkant, majd pedig törölt erőszakos, valamint gyűlöletkeltő tartalmak számáról is beszámoltak.

Rengeteg profilt kellett törölni.

Rengeteg profilt kellett törölni.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A 2017 utolsó, valamint 2018 első negyedévében zajlott tisztogatási hullám eredményeként 583 millió olyan profilt távolítottak el, amelyek nem valós személyekhez voltak köthetők. Hamis profilok persze most is vannak, sőt: a Facebook becslése szerint az oldalon megtalálható profilok összes számát nézve nagyjából 3-4 százalékra tehető a valótlan adatokat tartalmazó fiókok száma. Egy alapjáraton kétmilliárdnyi embert tömörítő oldal esetében ez becslések alapján is legalább tizenmillió(k)ban mérhető kamuprofilt jelent.

    Az érintett időszakban 3,5 millió erőszakos tartalmú bejegyzést távolítottak el az oldalról, 21 millió meztelenséget és szexualitást ábrázolót, és 2,5 milliót, amely gyűlöletbeszéddel volt kapcsolatos. A terrorizmust, illetve annak témakörét érintő bejegyzésekből pedig 1,9 milliót töröltek.

    A Facebook közlése szerint az eltávolított bejegyzések nagy részében az általuk fejlesztett, de a mindennapok során automatikusan működő rendszer segítette a tisztogatást: az algoritmus a spamek és terrorista propagandával kapcsolatos tartalmak közel 100 százalékát kiszúrta, de más területeken is kimagaslóan jól, jellemzően 95-99 százalékos eredménnyel teljesített, egyet kivéve. A gyűlöletbeszéd címén eltávolított posztok mindössze 38 százalékát ismerte fel, mert gyakran adódott olyan helyzet, hogy a rendszer nem tudott egyértelműen dönteni. Azokat így hús-vér Facebook-alkalmazottak törölgették az oldalról.

    Kommentek:

    Top 16