• Külföld
Faktor

Több száz kurdot raboltak el a dzsihadisták rabszolgának

900 kurd civilt raboltak el az Iszlám Állam dzsihadistái a szíriai Aleppó északi részén az elmúlt hetekben, hogy megtorolják az Egyesült Államok támogatásával bíró arab-kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia offenzíváját az Iszlám Állam kezén lévő Manbídzs ellen.

Illusztráció

Illusztráció

Fotó: Simay Dóra

Serfan Darvis, az SDF szóvivője azt monda,

amikor az Iszlám Állam vereséget szenved, mindig a civil lakosságon áll bosszút.

Elmondta, az emberrablásokat három hét leforgása alatt követték el, és azok röviddel azután vették kezdetüket, hogy az SDF május 31-én megkezdte Manbídzs ostromát.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a dzsihadisták a Manbídzstól délnyugatra lévő el-Báb város környékéről, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló falvakban raboltak el embereket, többségükben férfiakat.

A foglyul ejtettek közül sokan lövészárkokat ásnak a dzsihadisták területein, másokat fogolytáborokban őriznek. Az SDF szóvivője hozzátette: minden 12 éven felüli fiút és a férfiakat a frontvonalakra vitték, hogy az Iszlám Állam állásainak a megerősítésében segítsenek.

A tömeges emberrablás nem új az Iszlám Állam részéről. A dzsihadisták 2014-ben mintegy 200 kurd diákot raboltak el Manbídzs közelében, amikor a török határ melletti Kobaniból Aleppó tartomány azonos nevű székhelyére tartottak. Többségüket azóta szabadon engedték - írja az MTI.

2015 februárjában több mint 200 asszír keresztényt rabolt el az Iszlám Állam Haszake tartományban, őket váltságdíj fejében, több csoportban engedték szabadon.

Kommentek:

Top 16