• Belföld
Faktor

Hiány a magyar patikákban: több száz gyógyszerből egyáltalán nincs

Van olyan, amiből csak egy év múlva lesz, de a legtöbb gyógyszerre van helyettesítő termék.

Elfogyott 365 gyógyszer a patikákból, ami az összes forgalmazott gyógyszer körülbelül egy százalékát jelenti. Ugyancsak több száz, pontosan 443 azon készítmények száma, amik forgalmazása hónapok vagy akár évek óta szünetel - hámozta ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) adataiból a Világgazdaság. A hiánycikkek hátterében számos ok állhat, így hatóanyag-beszerzési probléma, megszűnő forgalmazó, vagy akár üzleti döntés is - idézi a lapot a Blikk.

Illusztráció.

Illusztráció.

A készlethiányos gyógyszerek listáján csakúgy szerepel megfázás elleni készítmény, mint az egyik rotavírus elleni vakcina is. Míg előbbi beszerzését már március végére ígérik, addig utóbbit várhatóan csak májusban lesz érdemes először keresni a gyógyszertárakban.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Számítsunk arra, hogy egyes orrspray, szemcsepp, nyugtató, fájdalomcsillapító és gyomornedv-ellenálló készítményeket sem találhatjuk meg az üzletekben. Egy gyermekeknek készült hepatitis B elleni vakcinát pedig egészen jövő év március végéig ne is keressük.

    Fontos tudni, hogy a legtöbb gyógyszerből van helyettesítő, esetleg más hatóanyagú termék. Ha pedig az szükséges, az OÉGYI egyedi importtal oldja meg az ellátási gondokat. Utóbbi kategóriába csupán a hiányzó gyógyszerek kilenc százaléka esik.

    Kommentek:

    Top 16