• Külföld
Faktor

Több száz gyertyát gyújtottak a terrortámadás áldozatainak emlékére

Spontán megemlékezést tartottak kedd este Brüsszel központjában. Több százan gyertyákat gyújtottak a merényletek áldozatainak emlékére.

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

A tőzsde épülete előtti tér megtelt virágokkal, az aszfaltot krétaüzenetekkel rajzolták tele. Voltak, akik énekeltek vagy hegedültek, mások egymás kezét fogva, csendben emlékeztek.

"Brüsszel, szeretlek", "Ne aggódjatok", "Együtt a gyűlölet ellen" és "El a kezekkel az országomtól" feliratú táblákat tartottak a magasba az emberek. Egymással keveredtek a francia, a holland, az angol és az arab nyelven írt üzenetek.

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Sötétedés után megérkezett Charles Michel belga kormányfő is, akit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kísért el a megemlékezésre. Juncker azt mondta: "Amióta itt vagyok Brüsszelben, nagyon belgának, nagyon brüsszelinek érzem magam".

Egy 22 éves egyetemista, aki békejelet ábrázoló zászlót tartott a kezében azt mondta: "Azért vagyok itt, hogy megemlékezzek az áldozatokról és megmutassam, hogy az országunk együtt érző, demonstráljam azt, hogy a belső konfliktusaink ellenére egységesek vagyunk a borzalmakkal szemben" - írja az MTI.

Egy algériai férfi szomorúnak és sokkolónak nevezte a történteket, szerinte határozottabban kellene fellépni a radikális imámok ellen, akik azt hangoztatják, hogy ártatlan emberek meggyilkolásával be lehet jutni a paradicsomba. Mint mondta: "Ez nem a paradicsom, ez a pokol".

Egy fiatal nő azt mondta: "Azért jöttünk el az édesanyámmal, hogy megmutassuk, büszkék vagyunk rá, hogy belgák vagyunk, és nem félünk".

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

A békés hangulat ellenére nagy a rendőrségi készültség, az ide tartó emberek táskáját átkutatják.

A több mint 30 áldozatot követelőkeddi terrortámadások miatt elrendelték a legmagasabb szintű terrorkészültséget a belga fővárosban. Komoly zavarok alakultak ki a légiközlekedésben, lezárták az alagutakat és a teljes tömegközlekedési hálózatot. Az internetes közösségi oldalakon ezért a helyiek közül sokan szállást vagy fuvart ajánlottak a rászorulóknak Brüsszelben.

Top 0