• Külföld
Faktor

Több száz gimnáziumot és egyetemet foglaltak el a tiltakozó diákok

Franciaországban több ezer diák és munkavállaló tüntetett szerdán a kormány által meghirdetett munkajogi reform ellen. A mintegy 150 felvonuláson a törvényjavaslat visszavonását követelték a tiltakozók.

Több száz párizsi és vidéki gimnáziumot és egyetemet foglaltak el délelőtt a tiltakozó diákok. Nagygyűléseket tartottak, majd utcára vonultak, mert attól tartanak, hogy a meghirdetett törvénytervezet bizonytalanná teszi jövőbeni karrierjüket.

Fotó: Europress / Nicolas Tucat - AFP

Fotó: Europress / Nicolas Tucat - AFP

A hetek óta érzékelhető elégedetlenség miatt Myriam El Khomri munkaügyi miniszter egyelőre az eredetileg tervezettről tíz nappal elhalasztotta március 24-re a munkapiac rugalmasabbá tételére irányuló reform parlamenti vitáját, és tárgyalóasztalhoz hívta a szociális partnereket.

Franciaországban évek óta 10 százalék körül, a 18-25 év körüli fiatalok körében pedig 25 százaléknál stagnál a munkanélküliség, Francois Hollande államfő pedig mandátuma legfőbb célkitűzésének a munkanélküliség csökkentését jelölte meg. Azt mondta, ha ezt nem sikerül végrehajtania, nem indul újra a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány szerint a fiatalok számára szakmai biztonságot, a vállalatok számára pedig rugalmasságot ígér - írja az MTI.

A két legjelentősebb diákszervezet, az egyetemistákat tömörítő Unef és a középiskolásokat összefogó FIDL azt kérte tagjaitól, hogy csatlakozzanak a szakszervezetek által meghirdetett tiltakozó naphoz, amelynek legfőbb követelése a tervezet visszavonása. Több ezren vonultak Párizsban a munkaügyi minisztérium elé, délután pedig a République (Köztársaság) térről indult a diákok több ezres menete.

A munkajogi reform elleni tiltakozással egy napon a vasúti közlekedésben dolgozók is sztrájkot hirdettek fizetésemelés érdekében, ezért szerdán átlagosan csak minden harmadik vonat közlekedett.

Francois Hollande azt mondta csak az egyeztetések és tárgyalások után hozza meg a végső döntést a munkajogi reformot illetően. A javaslat leginkább vitatott pontja a végkielégítések összegének maximalizálása és az elbocsátások feltételeinek könnyítése.

Jean-Claude Mailly, a Force ouvriere szakszervezet vezetője azt mondta: "Olyan kötélhúzásba kerültünk (a kormánnyal), amelynek senki nem látja a kimenetelét".

A szakszervezetek március 12-én és 31-én is utcára hívják az embereket. A felmérések szerint a franciák hetven százaléka ellenzi a reformot, és támogatja a tiltakozó megmozdulást. A reform ellen az interneten közzétett petíciót eddig több mint 1,2 millióan írták alá.

Top 0