• Külföld
Faktor

Olajfoltokat és holttesteket találtak, nincs túlélője a tragikus balesetnek

A szennyezés egyre csak nő, de egyelőre nem tudták pontosan felmérni, hogy mekkora károkat fog okozni a tenger élővilágában.

Több nagy kiterjedésű olajfolt is keletkezett a Kelet-kínai-tengeren, azon a helyen, ahol elsüllyedt az iráni tartályhajó: a szennyezés egyre csak nő, de egyelőre nem tudták pontosan felmérni, hogy mekkora károkat fog okozni a tenger élővilágában.

Keddi hírügynökségi jelentések hivatkoznak a kínai hatóságok beszámolójára, amely szerint a katasztrófa helyszínétől délnyugatra találtak egy 15 kilométeres olajfoltot, illetve tőle keletre még egyet, amely 18 kilométer hosszú. Mintegy 530 kilométerre vannak Sanghajtól és 310 kilométerre a japán Naha városától - írja az MTI. Az egy nappal korábban megjelent hírek még csak egy nagy olajfolt keletkezéséről szóltak.

Két hajó és egy repülőgép tartja megfigyelés alatt a helyzetet. A 136 ezer tonna rendkívül könnyű olajat (gázkondenzátumot) szállító, panamai zászló alatt hajózó, Szancsi nevű iráni tartályhajó január 6-án borult lángba, miután összeütközött egy kínai hajóval Sanghajtól körülbelül 300 kilométerre keletre. A tartályhajó egy hétre rá, vasárnap süllyedt el. A baleset oka továbbra sem ismert, de jelentések szerint megtalálták a tankerhajó adatrögzítőjét, amely elemzése magyarázattal szolgálhat.

A hajón 32 ember volt, 30 iráni és két bangladesi. Hármuk holtteste került elő eddig, a többiek eltűntek. Az iráni mentőegységek szóvivője már vasárnap közölte, hogy nincs már esély arra, hogy túlélőt találjanak. A gázkondenzátum - amelyet az olajiparban könnyű olajnak is neveznek - egy része továbbra is ég a tengeren. Rendkívül mérgező és gyorsan égő anyagról van szó, amely ha a vízben marad, komoly károkat okozhat az élővilágban.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a kondenzátum nagy része elég, nem hagyva maga után az olajszennyezésekre jellemző fekete foltot a víz felszínén, de ami nem ég el, azt nehéz lesz elválasztani a víztől, mert vékony, színtelen, és a vízben részben oldódó anyagról van szó.

Kommentek:

Top 0