• Külföld
Faktor

Több mint száz éve megjósolták, ez lesz az emberiség sorsa

Már akkor figyelmeztettek a veszélyekre.

A Föld felmelegedésének veszélyére figyelmeztetett egy 106 éve megjelent új-zélandi újságcikk.

A világ kohói most évi kétmilliárd tonna szenet égetnek el. Amikor ez elég, egyesülve az oxigénnel évi hétmilliárd tonna szén-dioxidot bocsát a légkörbe. Ez által a levegő egy hatékonyabb takaróvá válhat a Föld számára és a bolygó hőmérséklete is emelkedhet. A hatás néhány évszázadon belül jelentős lesz

– idézte a The Rodney and Otamatea Times 1912-es írását a Live Science.

A cikkben az író azt elemezte, hogy milyen kapcsolat van a levegőben lévő szén-dioxid és a melegebb hőmérséklet között:

Mivel a szén elégetése szén-dioxidot termel, fel lehet tenni a kérdést, hogy vajon ezen üzemanyag széles körű használata a modern időkben fontos tényező lehet-e a légkör szén-dioxiddal való megtöltésében, és közvetve hozzájárul-e a Föld hőmérsékletének emelkedéséhez.

A kutatók már 1882-ben is kutatták a cikkben kifejtett témát, de az emberek mégsem reagáltak az eseményekre. Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) becslése szerint a globális üvegházhatású gázkibocsátás 65 százalékát a szén-dioxid adja, a szén-dioxid kibocsátás 1900 és 2010 között 90 százalékkal növekedett. 2014-ben a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátók Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Oroszországi Föderáció és Japán voltak.

Kommentek:

Top 0