Terror Brüsszelben: 34 halott, 230 sérült eddig - köztük két magyar

Bizonytalan információk érkeznek arról, hogy hány ember halt meg és mennyi a sebesült, miután több robbantás is történt Brüsszelben. Kettő a Zaventem repülőtéren, egy pedig a Maelbeek metróállomásnál, amely több fontos EU-s épület közelében található. Összesen három bomba robbant fel, és a legutolsó összesített adat 34 halottról szól - csak a metrónál 20-an haltak meg, a repülőtéren pedig 14-en. A támadás mindössze négy nappal azután történt, hogy Brüsszelben elfogták Salah Abdeslamot, akinek köze volt a novemberi párizsi terrortámadásokhoz.

  • Külföld

Ezt tudjuk eddig:

  • reggel 8 óra után két robbantás volt a Zaventem reptér egyik termináljában, a belga hatóságok megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt
  • a robbanásokban többen meghaltak, a legfrissebb hírek szerint 14 halott és 81 sebesült van
  • egy órával később a Maelbeek metróállomásnál is robbantás történt
  • ott 20 halottról tudnak és 106 sérültről, 10-en kritikus állapotban vannak
  • Belgium a legmagasabb szintre, 4-esre emelte a terrorkészültséget
  • a repülőteret lezárták, a repülőjáratokat máshova irányították és a metróközlekedés is leállt
  • Brüsszel teljesen kiürült, a várost katonák lepték el
  • a Zaventem repülőtéren két magyar sérült meg
  • nem csak három bomba volt, sokkal több is lehetne az áldozat

A két robbantás a Zaventem repülőtér indulási oldalán történt nem sokkal 8 után, a check-in pultok közelében. Több szemtanú szerint a robbantások előtt lövéseket lehetett hallani. A helyszínen van Schiffer András az LMP társelnöke, akinek a gépe pár perccel a robbantások után szállt le a reptéren. A Faktornak is beszélt a reptéren kialakult helyzetről.

A repülőtér 11 km-re található Brüsszeltől északkeleti irányban, egy órával később pedig a városban is robbantottak: a Maelbeek metróállomáson, amely több EU-s épülethez is közel van. Ezeket most katonák védik.

A szemtanúk szerint rengetegen voltak a metróban, hiszen az az időszak csúcsforgalminak számít az állomáson. A brüsszeli rendőrség megerősítette, hogy itt is vannak halálos áldozatok, de nem mondták el, hogy hány. A brüsszeli metró üzemeltetője a Le Soirnak először 15 halottról beszélt, azóta ez a La Libre Belqique szerint 20-ra emelkedett.

A merénylők valószínűleg több bombát is akartak robbantani: a reptéren több robbanószert találtak, és a Reuters szerint a Maelbeek metróállomáson is hatástalanítottak bombákat.

A merényletekkel kapcsolatban felmerült, hogy közük lehet Salah Abdeslam letartóztatásához, akit november óta üldöztek a hatóságok, és végül március 18-án sikerült elfogni Brüsszelben. A belga hatóságok szerint viszont még korai lenne a merénylők kilétéről beszélni.

Charles Michel belga miniszterelnök arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy „amitől féltünk, megtörtént” és hogy még nem lehet megmondani, hány áldozat van, de sok a sérült és a halott is. Azt a feltételezést megerősítette, hogy a reptéren öngyilkos merénylő robbantott.

Több európai városban is növelték a repterek védelmét, így Budapesten is, ahol rendőröket vezényeltek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, illetve a bevezető utak mellé, és a rendőrség tájékoztatása szerint a metróállomásokat is jobban ellenőrzik. Magyarország terrorkészültségét is megemelték 2-es szintűre.

Top 0