• Krimi

Több mint egy tonna kokaint foglaltak le

Több mint 1,3 tonna, Kolumbiából származó kokaint foglaltak le a Csendes-óceánon, Ecuador és Salvador tengeri határai közelében - jelentette a kolumbiai rendőrség.

A tájékoztatás szerint a kokain egy kolumbiaiakból és ecuadoriakból álló bűnbandáé volt. Három hajón szállították a kábítószert, amit a kolumbiai és ecuadori rendőrök és katonák közös akciója során sikerült lefoglalni az amerikai kábítószer-ellenes hivatal és egy amerikai ügynökségközi munkacsoport támogatásával.

A hatóságok az egyik műveletben, Salvadortól 370 kilométerre 750 kilogramm, egy másik műveletben, Ecuadorhoz közel pedig 613 kilogramm kokaint foglaltak le. Nyolc embert vettek őrizetbe, közülük kettőről tudni lehet, hogy ecuadori, míg egyről, hogy kolumbiai állampolgár.

Kolumbia és Ecuador éppen múlt héten jelentette be, hogy közös katonai erőt hoz létre a két ország közötti 700 kilométeres határszakasz biztonságának megerősítésére. A kolumbiai-ecuadori határon kábítószer-kereskedő bandák és illegális fegyveres csoportok működnek.

Kolumbia a világ első számú kokacserje-termesztője. A dél-amerikai ország az ENSZ adatai szerint 2014-ben nagyjából 442 tonna kokaint exportált – írja az MTI.

Top 0