• Külföld
Faktor

Több mint 600 terroristát öltek meg az orosz drónok

Pénteken 18 drónt küldtek Szíriába az oroszok, és azt mondják, több mint 600 terroristával öltek meg a légicsapásokban.

3 tartomány 7 célpontjára irányították a robotrepülőgépeket. Rakka, Idlíb és Aleppó tartományoknak az Iszlám Államhoz köthető bázisait támadták. Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu azt mondta, hogy a terrorszervezet jelentős veszteségeket szenvedett. Deir ez-Zór várost is bombázták, és ott egyetlen eltalált létesítményben több mint 600 fegyverest öltek meg.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet is azt mondta, hogy legalább 50 pusztító légicsapást hajtottak végre az orosz drónok Deir ez-Zór közelében. Szerintük az  orosz hadsereg eddigi teljes szíriai tevékenysége sok kárt is okozott. Úgy tudják, szeptember óta legalább 1300 embert öltek meg, akik közül 400-an civilek voltak, közülük pedig 97 gyerek és 70 nő. A központ szerint eddig csupán 380 Iszlám Államhoz tartozó fegyverest öltek meg, és 550 egyéb felkelőcsapathoz tartozó harcost. A szervezet adataira támaszkodva ezek lehetnek az Aszad-rezsim ellen felkelő fegyveresek.

A törökök sem biztosak abban, hogy az oroszok kizárólag az Iszlám Államot támadják, ezért a legutóbbi drónos támadás után a török külügyminisztérium pénteken bekérette az orosz nagykövetet. Azt követelték tőle, hogy az oroszok hagyják abba a  szíriai türkmén települések bombázását az ország északnyugati felében. Azt mondták, súlyos problémákhoz vezethet, ha nem hagynak fel az olyan támadásokkal, amelyek nem az Iszlám Állam ellen irányulnak.

Putyin ehhez képest bejelentette, hogy tovább fokozzák a légi akciókat. Azt mondta:

célkitűzéseinket teljesítettük, méghozzá jól. De egyelőre ennyi nem elég ahhoz, hogy megtisztítsuk Szíriát a lázadóktól, a terroristáktól, és megvédhessük az orosz polgárokat a lehetséges terrortámadásoktól. Sok munkánk van még, és reményeim szerint a következő fokozatokat is ugyanazon a magas színvonalon és szakértelemmel hajthatjuk végre, és elérhetjük a kívánt eredményt.

Putyin elmondta azt is, hogy a fokozás nem azt jelenti, hogy a légicsapások mellett esetleg szárazföldi egységeket vetnének be Szíriában - írja az MTI.

Szintén pénteken Szaúd-Arábia bejelentette, hogy körülbelül 30 szíriai ellenzéki szervezettel tervez konferenciát. Az a céljuk, hogy egyesítsék az ilyen csoportokat a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni harcban. A Rijádba tervezett konferenciának még nincs meg az időpontja.

Az Iszlám Állam terveiről itt, pénzügyeiről pedig itt írtunk korábban.

Top 0