• Kultúra

Több mint 400 program a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Hétezer négyzetméteren, a dedikálásokkal együtt több mint 400 programmal, 200 új kötettel és 600 résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várja az érdeklődőket április 21. és 24. között a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendég országa Szlovákia lesz - mondta Keresztury Tibor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója.

A fesztivál helyszínét adó Millenáris park négy napra Európa legnagyobb könyvesboltjává változik, ahol a látogatók a kiadók mellett 24 ország, köztük két évtizedes szünet után Csehország standjával is találkozhatnak.

Szakmai programok, író-olvasó találkozók, zenés előadások, filmvetítések és kiállítások mellett a korábbiakhoz képest idén több társadalomtudományi kérdést feldolgozó beszélgetés is szerepel a programban – mondta Keresztury Tibor. A fesztivál fő célja a rendkívül igényes és nívós magyar olvasóközönség megszólítása.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezik az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét ünneplő Kis Könyves Éjt, valamint idén is várja a családosokat a fesztivál legnépszerűbb helyszínének számító Gyerek(b)irodalom szekció. A fesztivált a hagyományokhoz híven a Születésnapi Irodalmi Szalon zárja, ahol idén mások mellett Bodor Ádámot, Bereményi Gézát és Spiró Györgyöt is köszöntik.

Bár közel élünk egymáshoz, nagyon kevéssé ismerjük egymást

- mondta Miroslava Vallová, a Szlovák Irodalmi Információs Központ vezetője, aki szerint a könyv és az olvasás a legjobb eszköz egymás kultúrájának mélyebb megismerésére.

A fesztiválra 18 kiadónál jelennek meg szlovák szerzők művei magyar fordításban. A 33 kötet között történelmi és irodalomtörténeti munkák, kortárs regények, prózai és költészeti antológiák, gyerekkönyvek, valamint egy irodalmi szakácskönyv is szerepel. Emellett hat irodalmi folyóirat - a Lettre, a Jelenkor, a Kalligram, a Látó, az Irodalmi Szemle és az OPUS - ad közre mellékletet a szlovák díszvendégségre készülve. A fesztiválon 40 szlovák szerző vesz részt, és több mint 50 programmal várják az érdeklődőket.

Hushegyi Gábor, a budapesti Szlovák Intézet vezetője azt mondta: Szlovákia olyan nyitott és modern országként fog megjelenni a könyvfesztiválon, ahol természetes a kulturális és nyelvi sokszínűség.

A fesztivál díszvendég írója idén a norvég Jostein Gaarder lesz, aki április 22-én az Etika a jövőért címmel a globális felmelegedés veszélyeiről tart előadást. A szerző műveit magyarul megjelentető Noran Libro Kiadó az író legújabb, Anna világa című regénye mellett a Sophie világa és a Kártyák titka című Gaarder-köteteket is újra kiadja a fesztivál alkalmából.

Immáron 16. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén 18 országból érkeznek tehetséges fiatalok. Az Európai Írótalálkozó résztvevői pedig egyebek mellett az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi kvalitás összefüggéseiről fognak beszélgetni.

A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált április 21-én Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nyitja meg – írja az MTI.

Top 0