• Külföld
Faktor

Ilyen még nem volt, rengetegen hódították meg tavasszal a világ legmagasabb pontját

A jó időnek köszönhetően sokan feljutottak a csúcsra.

Rekordszámú, több mint 400 hegymászó jutott fel a Mount Everest csúcsára a tavaszi mászószezonban, köszönhetően a térségben több mint tíz napon át uralkodó jó időnek - jelentette be hétfőn a nepáli idegenforgalmi hatóság.

"Több mint négyszáz hegymászó hódította meg az Everestet ebben a szezonban, amely szombaton véget ért" - közölte Gjanendra Srestha, az idegenforgalmi minisztérium illetékese, aki hétfőn tért vissza az alaptáborból Katmanduba.

Illusztráció.

Illusztráció.

A szezonban számos rekordot felállítottak a hegymászók, köztük az ausztrál Steve Plain, aki hét kontinens legmagasabb hegycsúcsait, köztük a Csomolungmát hódította meg rekordidő, 117 nap alatt, és egy kétszeres végtagamputált ember, a 70 esztendős kínai Hszia Po-jü, ő a második olyan hegymászó, aki művégtagokkal jutott fel a világ legmagasabb csúcsára.

Kami Rita veterán hegyi vezető 22-szer is megmászta az Everestet, és ezzel világrekordot döntött, ő jutott fel a legtöbbször a világ legmagasabb csúcsára. Megdőlt a női mászók rekordja is: a nepáli származású Lhakpa Sherpa 9. alkalommal jutott fel a világ legmagasabb pontjára.

A hegymászószezonban tragédiák is történtek, egy japán és egy macedón hegymászó és két serpa vesztette életét a hegyen.

A Mount Everestet legalább 5300-an mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére.

A hegycsúcs megmászására április-májusban a legkedvezőbbek az időjárási feltételek - emlékeztet az MTI.

Kommentek:

Top 0