• Pénz
Tóth Balázs

Több mint 4 mil­li­árd fo­rint várja szom­ba­ton a já­té­ko­so­kat

Még min­dig van esély el­ta­lálni azt az öt szá­mot, amellyel most hét­vé­gén egy sze­ren­csés akár 4,171 mil­li­árd fo­rint­tal gaz­da­god­hat. Az Ötös­lottó tör­té­ne­té­nek har­ma­dik leg­na­gyobb összege ro­ha­mo­san kö­ze­lít a le­gen­dás re­kor­dok­hoz: 2003-ban és 2015-ben is több mint 5 mil­li­árd fo­rint­nak örül­het­tek a sze­ren­csé­sek.

Az Ötöslottó több mint 60 éve hatalmas sikert arat idősek és fiatalok körében egyaránt. Az ötvenes években – amikor is igazi aranykorát élte a magyar reklámgrafika – a korszak leghíresebb képzőművészei szinte egytől egyig az Ötöslottó népszerűsítésére is készítettek plakátokat. A Macskássy fivérek mellett Fejes Gyula, Káldor László, Pál György, Méhely Iván, Szilas Győző is gyártottak lottóreklámokat, és az Ötöslottó ismertségének növelésében óriási hatása volt plakátjaiknak, melyek tízezer számra kerültek fel a hirdetőoszlopokra.

Ezen időszak vitathatatlanul legismertebb figurája Lottó Ottó, Macskássy János grafikusművész alkotása lett. Kezdetben minden lottósorsoláson 5 darab Lottó Ottó figura várta a sorsoláson megjelenteket, és a számhúzónak kisorsolt szereplők mindegyike egy-egy, kézzel készített babát kapott emlékül. Hamarosan sor került a figura megszemélyesítésére is: Kabos László viselte a sárga, számtáblás inget és a négylevelű lóherés kalapot, amiket később lelkes szülők ezrei igyekeztek leutánozni gyermekeik farsangi rendezvényeire. 

A korszak vállalkozói, műanyagipari fröccsöntői, szalvéta- és édesség-gyártói sok száz változatban árulták a Lottó Ottó figurával, felirattal ellátott gyufákat, kártyanaptárokat, tippelőket, tudva, hogy az Ötöslottó népszerűsége az általuk gyártott termékeket is jobban eladhatóvá teszi.

A szerencse bárkit megtalálhat, így érdemes még a héten beikszelni azt az 5 számot, amellyel akár a 4,171 milliárd forintos főnyereményt is hazaviheti egy szerencsés játékos.

Kommentek:

Top 0