• Külföld
Faktor

Több mint 30 gyerek szüleit ölték meg Párizsban

Több mint harminc gyerek maradt árván, miután megölték a szüleiket a novemberi 13-i párizsi merényletekben. A Le Figaro szerint feltehetően a gyerekek meg fogják kapni a nemzet árvái címet, amivel 21 éves korukig pénz is jár. A hét helyszínen elkövetett támadásokban megölt 130 ember többsége 20 és 35 év közötti fiatal volt. Többen alig pár hónapos gyerekeket hagytak maguk után.

"Harminc-ötven gyermek lehet érintett, de meg kell várni, hogy beérkezzenek a kérelmek. A Charlie Hebdo elleni merénylet után is a nemzet árvái lehettek az áldozatok gyerekei, de ezt nem kérte mindegyik család" - mondta Laurence Rossignol családügyi államtitkár.

"Idén eddig 37-en kapták meg ezt az állami támogatást, akik közül 11-en és rövidesen talán 12-en a januári merényletsorozat után" - mondta Emmanuelle Double, a veteránok és háborús áldozatok nemzeti hivatalának egyik vezetője.

Jelenleg 320 gyereket tekint a francia állam a nemzet árvájának. A státus egy hagyományos adoptálási folyamaton keresztül történik a legfelsőbb bíróságon, és bekerül az érintett anyakönyvi kivonatába is. Az első világháború árváinak 1917-ben létrehozott státust fokozatosan terjesztették ki a Franciaországban terrortámadásban meghaltak és a külföldi szolgálatban megsérült vagy meghalt francia katonák gyerekei számára.

A gyerekeknek járó összeget egyénenként döntik el, a gyerek életének eseményei és a családjának anyagi forrásai alapján. Az évente mindenkinek járó 400 euró és a nagykorúság elérésekor kifizetendő 1500 eurón felül külön pénzügyi segítséget igényelhetnek a nemzet árvái, például számítógép megvásárlásakor, pszichoterápiás kezelésekhez vagy akár albérleti letéthez.

Top 0