• Külföld
Faktor

Több mint 2600 migránst mentettek ki a Földközi-tengerből

Huszonnégy óra alatt kétezer-hatszáznál több migránst mentettek ki a Földközi-tengerből a térségben tartózkodó hajók. Arról azonban az olasz parti őrség nem írt a jelentésében, hogy honnan származtak a megmentettek.

Fotó: Europress / Giovanni Isolino - AFP

Fotó: Europress / Giovanni Isolino - AFP

Az olasz haditengerészet és a parti őrség hajói - az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezet és egy ír hadihajó segítségével - mintegy kétezer migránst mentettek ki a tengerből Líbia partjainál. Ők 14 gumicsónakkal és egy nagyobb hajóval indultak útnak Európa partjai felé. Emellett olasz és máltai hajók 636 migránsra bukkantak két csónakban Málta partjainál.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat önállóan vagy az őket megmentő hajókkal. Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt. Segélyszervezetek szerint az Európába tartó migránsok számára a "legjárhatóbb" a Líbia és Olaszország közötti tengeri útvonal a balkáni folyosó lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodás életbe lépése óta.

    Eközben a görög-macedón határon megkezdődött az idomeni tábor felszámolása.

    Top 16