• Kultúra
Faktor

Több mint 200 zenész támogatja a Blurred Lines alkotóinak fellebbezését

Több mint kétszáz zenész, zenekar és énekes, köztük Hans Zimmer zeneszerző, R. Kelly és Jennifer Hudson, a Linkin Park és a Black Crows is támogatja Pharrell Williams, Robin Thicke és T.I. fellebbezését a bírósági határozat ellen, melyben a Blurred Lines című slágerüket plágiumnak ítélték.

Egy Los Angeles-i bíróság tavaly márciusban úgy határozott, hogy a szerzőknek 7,4 millió dollár (2 milliárd forint) kártérítést kell fizetnie Marvin Gaye gyermekeinek, mivel nagy sikerű dalukhoz jogtalanul használták fel a soullegenda 1977-es Got To Give It Up című slágerét. A kártérítés összegét később 2 millió dollárral csökkentették.

Fotó: Europress / Valerie Macon - AFP

Fotó: Europress / Valerie Macon - AFP

Több mint 200-an írták alá a fellebbviteli bírósághoz eljuttatott rövid nyilatkozatot, amelyben aggodalmuknak adnak hangot a döntés miatt.

A zenészek szerint a döntésnek káros hatása lehet saját kreativitásukra, a jövő művészeinek kreativitására és a zeneiparra általában.

Ed McPherson, a nyilatkozat szerzője azt mondta: "Az ítélet büntetéssel fenyegeti azokat a szövegírókat, akik egy új zene megalkotásakor korábbi művekből merítenek inspirációt. Minden zene korábbi alkotásokból inspirálódik, különösen egy adott műfajon belül".

Úgy vélik, meghatározott irányvonalat kell húzni, amely megszabja a határt a megengedett inspiráció és a jogtalan másolás között, a jognak pedig egyértelmű szabályokat kell alkotni, hogy a dalszerzők tudják, mikor lépik át a határt és egyáltalán hol van ez a határ.

Fotó: Europress / Fred Tanneau - AFP

Fotó: Europress / Fred Tanneau - AFP

Mint kifejtik, az adott eset "egyedülálló", mivel a két szerzeménynek nincs hasonló dallama, de még csak egy dallamfordulatuk sem egyezik - írja az MTI.

Marvin Gaye Let's Get It On című számának társszerzője, Ed Townsend örökösei augusztusban egy New York-i kerületi bíróságon Ed Sheeran ellen nyújtottak be keresetet. Azt állítják, hogy a Grammy-díjas brit zenész Thinking Out Loud című dala is másolja dallamával, harmóniájával és ritmusával az 1973-ban született szerzeményt. Az örökösök kártérítést követelnek a plágiumért.

Kommentek:

Top 0