• Külföld
Maksa Mónika

Már 20 ezernél is több migráns érkezett idén

Csak januárban több mint 20 ezer migráns lépte át a horvát-szlovén határt. A szlovén kormány aggódik, hogy visszaküldik a migránsokat Szlovéniába, ez pedig kezelhetetlen helyzethez vezethet a pártok szerint.

Horvátországba csütörtökön 21 óráig 1884 migráns érkezett. A horvát szlovén-határt szerdán 2550, csütörtökön 2337, pénteked félig pedig még 916 migráns lépte át.

Horvátországban a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta 575 ezer 470 embert vettek nyilvántartásba. Szlovéniában október közepe óta 399 ezer illegális bevándorlót regisztráltak. 2016 januárjában pedig már 20 ezer 360 illegális bevándorló érkezett Szerbiába.

Szlovénia most azt kérte, hogy a Horvátországból hozzájuk továbbszállított migránsokat írják össze, mert ha nem kapnak listát a bevándorlók pontos adataival, akkor nem fogadják őket.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Forrás: Europress - Getty Images/Christopher Furlong

  Forrás: Europress - Getty Images/Christopher Furlong

  Pénteken szlovén ellenzéki és kormánypárti képviselők is arról beszéltek, hogy Németország és más európai uniós országok is visszaküldhetik a migránsokat Szlovéniába, miután visszautasítják menedékkérelmüket. Ez azért okozhat problémát Szlovéniában, mert a migránsok fele az országon keresztül érkezett Nyugat-Európába. Ennyi migránssal pedig nem tudnak mit kezdeni.

  Branko Grims, a nemzetbiztonsági és hírszerzési bizottság jobboldali ellenzéki elnöke azt mondta, hogy:

  „Szlovénia egyre nagyobb veszélyben van a migrációs válság miatt.”

  Szerinte, ha visszaküldik a migránsokat Szlovéniába, az katasztrófához fog vezetni. A kormány úgy döntött, hogy majd nem fogadják őket, de Branko Grims ezzel nem ért egyet. Azt mondta, hogy nyomásnak lesznek kitéve, ezért nem fogják tudni más országoknak a balkáni útvonalon visszaküldeni a migránsokat. Hozzátette, hogy bizonyos módon már ki vannak zárva Schengenből, és hogy a határellenőrzés a szlovén-osztrák határon szigorúbb, mint mikor Szlovénia még Jugoszlávia tagja volt – írja az MTI.

  Top 16