• Külföld
Faktor

Porig égett a legendás múzeum: ennyi műtárgyat mentettek meg néhány hónap alatt

A brazil Nemzeti Múzeum romjai között még tart a kutatás.

Több mint 1500 műtárgy került elő a szeptemberben teljesen kiégett brazil Nemzeti Múzeum romjai közül - jelentették be hétfőn a múzeum kutatói.

A múzeumot szeptember 2-án porig rombolta a tűz, és a világ egyik legrégebben működő múzeumának 20 millió darabból álló hatalmas gyűjteménye szinte teljesen elpusztult a lángokban.

Az épen maradt vagy restaurálható műkincsek felkutatása hosszú időt vesz igénybe. "A munkát nagyon óvatosan, türelmesen kell végezni" - mondta el Alexander Kellner, a múzeum igazgatója.

Fotó: Europress - AFP/Mauri Pimentel

Fotó: Europress - AFP/Mauri Pimentel

Az eddig megtalált darabok között szerepel több brazíliai indián nyíl, egy perui váza és egy prekolumbiánus temetési urna.

A kutatók októberben a 11 500 évvel ezelőtt élt Luzia néven ismert női fosszilis koponya darabjait is megtalálták. Luzia volt az egyik legnépszerűbb látványosság a múzeumban.

A Brazíliában talált legrégebbi, újkőkorszaki emberi maradványokra 1970-ben bukkant egy francia-brazil expedíció Minas Gerais szövetségi állam területén. A felfedezés révén megváltozott a tudósok véleménye az amerikai kontinens benépesüléséről, a szénizotópos kormeghatározás ugyanis kimutatta, hogy az ember az addig véltnél sokkal korábban jelen volt már a kontinensen. A Manchesteri Egyetem kutatói elkészítették arcának digitális rekonstrukcióját és Luzia szobrát is, ez azonban megsemmisült a tűzben.

A német kormány eddig több mint 200 ezer dollárt (57 millió forintot) adományozott a kincsek megmentéséhez szükséges eszközökre, de a munka előrehaladtával szükség szerint összesen 1,3 millió dollárral (370 millió forinttal) támogatja a a restaurálást és felújítást - közölte Klaus Zillikens riói német konzul.

A hatóságok továbbra is adósak a magyarázattal, hogy mi okozta a tüzet, de Brazíliában sokan vélik szimbolikusnak a történteket, az egymást követő kormányok hanyagsága és az intézmények ebből fakadó alulfinanszírozottsága miatt.

A múzeumi szakemberek szerint az épületből számos fontos biztonsági felszerelés hiányzott, és köztudott volt, hogy tűzveszélyes.

A katasztrófa óta jelentős nemzetközi támogatás érkezett a múzeum megmentésére, mások mellett az UNESCO szakemberei is a helyszínen jártak és felajánlották segítségüket a helyreállításban - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0