• Külföld
Faktor

Több mint 1200 migránst mentettek ki a Földközi-tengeren

Líbia partjai előtt kedden 1271 migránst mentettek ki gumiból és fából készült csónakokról több mentőakció során a Földközi-tengeren, míg péntek óta összesen mintegy 2500-et

Olaszország már hosszú ideje célpontja az Észak-Afrikából kiinduló tengeri útvonalon történő migrációnak. Ugyanakkor a több százezer migráns döntő többsége a kevésbé veszélyes útvonalat választotta tavaly Európába, mégpedig a görög égei-tengeri szigeteken keresztül.

illusztráció - fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

illusztráció - fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Az EuNavforMed európai katonai művelet keretében az olasz haditengerészet és parti őrség egységei illetve a szlovén haditengerészet egy hadihajója hajtotta végre a tengeri mentéseket.

Korábban Olaszországnak saját tengeri kutató és mentő művelete volt, ami a "Mare Nostrum", azaz a Mi tengerünk néven futott, amit felváltottak az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) keretében végrehajtott műveletek, amelyeket ki kellett szélesíteni, az Európában soha nem látott migránsválság miatt - írja az MTI.

A Frontex adatai szerint a migránsáradat a tél beálltával sem mérséklődött jelentősen. Tavaly novemberben 150 ezer, decemberben pedig 108 ezer migráns lépett Görögország és Olaszország területére. 2015-ben összesen 1,4 millió ember érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.

Top 0