• Politika
Maksa Mónika

Több mint 1000 kilométer kerékpárút épülhet Magyarországon

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Tasó László szerdán azt mondta, hogy az elmúlt 7-8 évben 850 kilométer bicikliút épült az országban. Ebből 580 kilométer 2010 után készült el. A tervek szerint a jövőben pedig több mint 1000 kilométer épülhet még.

Az államtitkár az M1 televíziós csatornán azt mondta, hogy az építésre 110 milliárd forintot kaphatnak a megyék és a megyei jogú városok. Hozzátette, hogy 700 kilométernyi út építése már elő is van készítve.

Tasó László arról is beszélt, hogy a Kerékpárral 7 határon át program keretében összesen 15 millió forint támogatást lehet nyerni. A pénzből 30 rendezvény megszervezését fogja a minisztérium támogatni. Önkormányzatok, önkormányzati tulajdonban lévő intézmények, civil egyesületek és non-profit vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. A tavalyi 5,3 millió forint vissza nem térítendő forrásból a támogatottak 9 rendezvényt szerveztek, ezeken több mint 1400-an kerékpároztak.

110 milliárd forintból épülhetnek új kerékpárutak.

110 milliárd forintból épülhetnek új kerékpárutak.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A fejlesztési tárca szerint a támogatással a környezettudatos szemléletet erősítő, határokon átnyúló kerékpáros programokat lehet szervezni. A túrák a környezetbarát, egészséges és biztonságos kerékpáros közlekedést népszerűsítik, de a szomszédos országokkal fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatokat is erősítik. A programsorozat emellett segít a határ menti régiókban már kiépült kerékpáros útvonalakat megismerni – írja az MTI.

Top 0