• Külföld
Faktor

Illegális "bálnabörtönt" találtak: drónnal vették észre a több mint 100 fogva tartott állatot

A bálnákat és delfineket egy oroszországi telephelyen tartják fogva.

A brit Whale and Dolphin Conservation (WDC) állatvédő szervezet egy drónfelvételt tett közzé, amelyen jól látható, hogyan tartják az illegálisan kifogott bálnákat. A több mint 100 állat útja valószínűleg Kínába vezetett volna.

Az Animal Welfare Institute, a Whale and Dolphin Conservation és a Pro Wildlife állatvédő szervezetek még nyáron adták ki azt a megdöbbentő jelentést, amely megállapította, hogy évente mintegy 100 ezer bálnát és delfint mészárolnak le a vadászok. A jelek szerint azonban nem ez az egyetlen veszély, ami az állatokat fenyegeti.

A Whale and Dolphin Conservation (WDC) állatvédelmi szervezet nemrég tett közzé a drónfelvételt, amit Oroszország keleti felénél, a Vlagyivosztokhoz közeli Nahodka kikötővárosánál készítettek. A videón jól látszik, hogy a vízben lévő hatalmas ketrecekben bálnák és delfinek úsznak, amelyeket illegálisan foghattak ki a halászok.

A szervezet által csak bálnabörtönnek hívott egységekben több mint 100 bálna és delfin található meg, amit a feltételezések szerint a kínai vízi vidámparkoknak akarnak értékesíteni. Jelenleg 60 ilyen hely üzemel a távol-keleti diktatúra területén, és a jelentések szerint további tizenkettőt akarnak építeni. Az állatokat egyenként 6 millió dolláros, vagyis nagyjából 1,7 milliárd forintos áron értékesíthetik – írja a The Telegprah.

A tevékenység valószínűleg teljesen illegális, kereskedelmi vagy szórakoztató céllal eladni a bálnákat nem, befogni is csak tudományos céllal lehet a nemzetközi jog értelmében. Az információk szerint azonban mégis ez történik, a bálnabörtönt üzemeltető cég 2013 és 2016 között már 13 állaton adott túl. Emellett van olyan cég, amelyik kihasználja azt a jogi kiskaput, amely szerint "bérelni" nem tilos a bálnákat.

A hatóság egyelőre vizsgálja, hogy milyen céllal fogták be az állatokat, a cég szerint ugyanis tudományos okokból tették mindezt. A cég ugyan kapott engedélyt a bálnák kifogására, de csak 13-ra az idei évben, ennél pedig jóval több állat szerepel a felvételen.

Kommentek:

Top 0