• Politika
Gyöngyösi Lilla

Több fa és elektromosautó-töltők lesznek a parkolókban

Egy kormányrendelet módosítása szerint a felszíni parkolóhelyeket fásítani kell, és a parkolókban töltőállomásokat kell kiépíteni az elektromos autóknak - írja a kedden megjelent Magyar Közlöny.

A rendelet szerint a 10 autónál több befogadására képes felszíni parkolóhely fásítását úgy kell megoldani, hogy minden 6. parkolóhely után egy nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fát kell ültetni.

Az új parkolóhelyeket úgy kell megépíteni, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben elektromosautó-töltőállomás legyen kiépíthető a burkolat megbontása nélkül. A meglévő parkolóknál 100 parkolóhelyből legalább kettőt töltőállomással kell ellátni.

A rendelet a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A keddi közlönyben egy másik kormányrendelet is megjelent, amely az elektromos autókat érinti. A rendelet szerint a nemzetgazdasági miniszternek a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen kell megvizsgálnia, hogyan lehetne több környezetkímélő autó a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok tulajdonában. A cél az, hogy az ilyen kocsik aránya 2030-ra elérje a 30 százalékot.

    A nemzeti fejlesztési miniszternek a nemzetgazdasági miniszter bevonásával kell megvizsgálnia azt is, milyen kormányzati intézkedésekkel lehet segíteni a két- és háromkerekű elektromos járművek szélesebb körű magyarországi elterjedését. A javaslatok kidolgozásának határideje mindkét esetben 2016. május 31 - írja az MTI..

    Top 16