• Külföld
Faktor

Sztrájk miatt hatalmas szemét van az utcákon

Egyre csak gyűlik a szemét a dél-spanyolországi Málaga utcáin, ahol a városi köztisztaságért és szemétszállításért felelős Limasa cég dolgozói már nyolc napja sztrájkolnak.

A szemeteskukák és konténerek már a tiltakozó akció elején megteltek, mostanra óriási halmok lettek az otthagyott teli szemeteszsákokból. Az önkormányzat szerint több mint 3500 tonnányi hulladék halmozódott fel az utcákon.

A helyiek szerint a helyzet kezd tarthatatlanná válni. A zsákok kiszakadnak, a szemét akadályozza a közlekedést, ráadásul az időjárás is szeles, messzire viszi a szemétkupacok bűzét.

A turizmusban dolgozók pedig attól tartanak, hogy ha az ügy nem oldódik meg, akkor a 13 nap múlva kezdődő húsvéti nagyhét idején kedvesebb látogatóval számolhatnak, amely hatalmas veszteség lenne számukra - írja az MTI.

Francisco de la Torre polgármester kedden úgy döntött, hogy a város ideiglenesen megbíz egy céget a takarítással a kritikus területeken, ahol a hulladék például tűzveszélyes lehet.

A munkavállalók azért sztrájkolnak, mert azt szeretnék, ha az új, 2017-ig szóló kollektív szerződésben visszakapnák azokat a juttatásokat, amelyek 2012-ig, a megszorítások előtt megillették őket. A vitás pontok közé tartoznak a pihenő- és szabadnapok, illetve a teljesítmény díjazása.

Top 0