• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Több ezer szélsőséges fegyveres gyűlt össze az afgán-tádzsik határon

Tádzsikisztánt aggasztja, hogy az afgán hatalomnak nem engedelmeskedő, több mint ötezer fős fegyveres csoport állomásozik az afgán-tádzsik határnál - közölte a tádzsik nemzetbiztonsági bizottság (GKNB) egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szerdán.

A tádzsik titkosszolgálatok figyelik a fegyvereseket az afgán Kunduz tartományban. Biztonsági intézkedéseik során megerősítették a tádzsik Pjandzs város körzetében működő határvédelmi alakulatot.

Képünk illusztráció (forrás: Getty)

Képünk illusztráció (forrás: Getty)

A fegyveresek egy része a tálib mozgalomból való, mások egy iszlamista szervezet tagjai, néhány tucatnyian pedig tádzsikok. A  tádzsik nemzetbiztonsági bizottság illetékese azt mondta: Tádzsikisztán „nem becsüli sem alá, sem túl a fegyveres csoportok jelentette veszélyt". Tádzsikisztánnak elegendő az ereje ahhoz, hogy visszaverje az esetleges támadásokat, ugyanakkor a több szovjet utódállamot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagjaként számíthat szövetségesei, különösen Oroszország segítségére is.

A tádzsik hatóságok szerint 900 tádzsik állampolgár harcok Irakban, Szíriában vagy Afganisztánban, többségük az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban. Különböző források szerint 150-250 tádzsik már életét vesztette az ottani biztonsági erőkkel vívott harcokban – írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16