• Pénz

Több ezer reklám van az illegális tartalmú magyar weboldalakon

A jogsértő weblapokon egyre több reklám jelenik meg. A magyar piacon közel ötezer ilyen hirdetés van az EU Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) tanulmánya szerint.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közölte az MTI-vel, hogy az unió hivatala tavaly májustól júniusig több mint 180 ezer reklámot gyűjtött össze 280 olyan honlapról, amely szerzői jogokat sért.

A kutatás szerint 131 szektor hirdetését találták meg 280 honlap 1400 olyan weblapján, amelyek filmet, e-könyvet, zenét, játékokat és egyéb szoftvereket kínáltak. A hirdetések 54 százaléka olyan oldalakon jelent meg, amelyek felnőtt tartalmakhoz, vírusokhoz vagy csalókhoz kötődtek. A tanulmány azt írja, hogy az utóbbi típusú reklámok 91 százalékáért tíz hirdető cég felelős.

Illusztráció.

Illusztráció.

A szerzői jogot sértő weboldalak 86 százalékáról ingyen lehet letölteni, míg a honlap üzemeltetői a hirdetésekből szereznek pénzt. Ezek összege évente világszinten elérheti akár az 5,3 millió eurót (1,67 milliárd forint). Szakértők szerint 2018-ban a hirdetők már nagyjából 53 milliárd eurót költenek majd ilyen digitális reklámokra világszerte.

Top 0