• Külföld
Faktor

Több ezer migráns rekedt a határon a taxissztrájk miatt

Több ezer migráns rekedt a görög-macedón határ közelében a Görögországban lévő általános sztrájk és a Macedóniában kezdődött taxismegmozdulás miatt. A határ görög oldalán 9 ezren várakoznak a továbbutazásra.

A Szerbia és Macedónia között közlekedő vonatok leálltak, mert a taxisofőrök eltorlaszolták a síneket. A sztrájkolók azt követelik, hogy vonják be őket a migránsok szállításába, mivel eddig szinte kizárólag vonatokkal utaztatták őket.

Fotó: Europress / Anadolu Agency - Getty Images

Fotó: Europress / Anadolu Agency - Getty Images

A macedóniai belügyminisztérium szerint szerdán mintegy 2500 menedékkérőt regisztráltak. Szemtanúk szerint néhány migráns a határőrök által nem védett határszakaszokon kelt át és ment tovább észak felé.

Macedónia két nappal korábban feloldotta a Görögországból érkező migránsok belépésének korlátozását, mert úgy tűnt, véget ért a taxisok ötnapos tüntetése a határon.

November közepe óta Macedónia mellett Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből (Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból) érkeztek. Macedónia és a balkáni útvonalon fekvő többi ország, Szerbia, Horvátország és Szlovénia, valamint Ausztria is kedden tovább szigorította a migránsokra vonatkozó előírásokat: a háborús övezetekből érkezettek közül is csak azokat engedik át, akik érvényes úti okmányt tudnak felmutatni - írja az MTI.

Az idén már 55 ezer migráns utazott át Macedónia területén.

Görögországban százezrek tüntettek csütörtökön a kormány által tervezett nyugdíjreform és adóemelések ellen. A fővárosban mintegy 50 ezer fő részvételével zajló megmozduláson összecsapások törtek ki randalírozó fiatalok és a rendőrség között.

Top 0