• Külföld
Faktor

Több ezer migráns fulladt a tengerbe

A becslések szerint idén már legalább kétezer ember halt meg a Földközi-tengeri átkelés során, de valószínű, hogy a valós szám ennél sokkal magasabb lehet.

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Fotó: Europress / Andreas Solaro - AFP

Az ENSZ Menekültügyi Bizottsága kedden, a menekültek világnapján tette közzé statisztikáját. Egy nappal előtte, hétfőn 130 migráns fulladt bele a tengerbe, miután kettétört a hajójuk - írja a The Local.

A túlélők számtalan tragédiáról számoltak már be: voltak, akik végignézték, hogy szeretteik belevesznek a tengerbe, vagy látták, hogy egy velük együtt induló hajó kilyukad és megtelik vízzel, az utasokat a halálba rántva magával. A Líbiát Olaszországgal összekötő szakaszon különböző országok parti őrségeinek hajói járőröznek, de az NGO-k is jelen vannak. A líbiaiak egyre több migránshajót fordítanak vissza, de a többségük még így is kijut a nyílt vízre.

A menekültügyi bizottság szóvivője, Cecile Pouilly szerint idén már 77 ezer migráns szállt hajóra – sokan háborúk és üldöztetés elől menekülnek, de bőven vannak gazdasági okokból elinduló migránsok is. A minden eddiginél nagyobb nyomásra az ENSZ egyre több mentőegységgel próbál válaszolni, de már most látszik, hogy a parti őrségek nem bírják a feladatot. És a neheze még csak most jön: a nyár miatt még többen szállnak vízre, ezzel együtt egyre nagyobb mértékben fog nőni a halálos áldozatok száma.

A menekültügyi bizottság egy közös megoldást sürget, amellyel sikerülne enyhíteni a nyomást, és le lehetne győzni az embertelen csempészeket, akiket egyáltalán nem érdekel, hogy a migránsok túlélik-e az utat, csak a minél nagyobb nyereségre hajtanak.

Kommentek:

Top 0