• Tudomány
Frányó Krisztina

Több ezer madártetemet találtak a tengerparton

Rengeteg madár pusztult el Alaszkában. Az elmúlt napokban egy másfél kilométeres tengerparti szakaszon nyolcezer lumma tetemét találták meg miután a dagály a szárazföldre sodorta őket.

Fotó: Tamara Zeller - U.S. Fish & Wildlife Service

Fotó: Tamara Zeller - U.S. Fish & Wildlife Service

Tamara Zeller biológus csónakkal járja a Vilmos herceg-tengerszorost, még életben lévő, de segítségre szoruló madarak után kutatva. Közben a vízen lebegő tetemeket is számolja – sok lumma ugyanis az óceán fölött hal meg, és a víz csak napok múlva sodorja ki a tetemeket a tengerpartra. Január hetedikén például háromezer tetemet számolt össze – írja a CNN.

Heather Renner biológus szerint a folyamat augusztusban kezdődött – azóta becslése szerint százezer madár pusztult el. „Nehéz pontos számot mondani, mert Alaszka nagyon nagy, és rengeteg nehezen megközelíthető, rejtett része is van.” – mondta Renner.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A madarak többsége egyszerűen éhen halt. A szakemberek száz lummát boncoltak fel: mind alultáplált volt. A magyarázat pedig elég egyszerű.

  „Azok a halak, amelyeket a lummák esznek, csak egy szűk átlaghőmérsékleten élnek meg. Ha a víz ennél többet melegszik vagy hűl, a halak eltűnnek” – mondta David Irons madárbiológus.

  Alaszka partjainál azonban bőven több fokkal melegebb lett a víz, mint amennyit a halak el tudnak viselni. 2015 minden eddigi melegrekordot megdöntött, az Északi-sark környékén például az év végén már negyven fokkal melegebb volt, mint szokott. Az elmúlt másfél évszázad felmelegedéséről itt láthat videót.

  A lummák a telet a partokon töltik, és ha megéheznek, akkor lemerülnek az óceánba halakért, rákokért és más puhatestű állatokért. Egy felnőtt lumma átlagos súlya 900 gramm, de egy nap alatt a súlyának 30%-át is megeszi. Remekül úsznak, alapvetően hetvenöt méterig is lemerülnek az élelemért, de ha kell, akár 180 méteres mélységgel is megküzdenek. Alaszkában közel 2,8 milliós lumma populáció él – a gyors pusztulásuk viszont hosszabb távon komoly problémát jelenthet.

  „A biológusok szerint a tengeri madarak az egészséges ökoszisztéma mutatói. Ha ők haldokolnak, az a problémát jelzi számunkra. Figyelmesnek kell lennünk, fel kell mérnünk, eddig hányan pusztultak el, és még hányan fognak” – mondta Irons.

  A tudósok szerint az ilyen nagyszámú pusztulás nem egyedi eset. 1993-ban százezer lumma pusztult el. 1989-ben az Exxon Valdez-kataszrófa után pedig 190 ezer madár pusztult el, miután harmincnyolc-ezer hektoliter olaj jutott az óceánba a szorosnál.

  A biológusok szerint azonban ez az eset most mégis más, hiszen ezúttal a felmelegedő víz okozza a madarak pusztulását. Szerintük akár nagyobb területekre is kiterjedhet a probléma.

  Top 16