• Külföld
Faktor

Több ezer éves szobrocskát talált kirándulás közben egy hétéves fiú

Egy meztelen nőt ábrázoló 3400 éves agyagszobrocskára bukkant kirándulás közben egy hétéves izraeli fiú.

Ori Greenhut barátaival Bét-Seán környékén kirándult, amikor a Tel Rehov-i ásatásoknál felmászott egy dombra és meglátta a földön heverő szobrot.

Az álló meztelen nőt ábrázoló figura jellemző a kánaánita kultúrára, amely a Krisztus előtti 15-13. században virágzott - mondta Amihai Mazar, a Tel Rehov-i ásatások vezetője.

Bét Seán, a városrész, ahol a fiú kirándult
Fotó: wikipédia

Bét Seán, a városrész, ahol a fiú kirándult Fotó: wikipédia

EZT IS AJÁNLJUK:

    Mazar szerint egyes kutatók úgy vélik, hogy a figura egy valós személyt ábrázol, míg mások Asztarté (más néven Istár), a kánaánita forrásokból és a Bibliából is ismert ősi termékenységistennő képmását látják benne.

    Az ásatásvezető úgy gondolja, hogy a szobrocska az egykori Rehov város egyik lakójáé lehetett. A város annak idején egyiptomi uralom alatt állt.

    Az izraeli régészeti hatóság oklevelet adott a fiúnak, amiért a leletet beszolgáltatta az államnak, ahelyett, hogy megtartotta, vagy jó pénzért eladta volna. A hatóság szerint még nem jellemző, de már egyre többször fordul elő Izraelben, hogy az emberek beszolgáltatják a véletlenül talált régészeti leleteket - írta az MTI.

    Top 16