• Külföld

Több civilt öltek már meg az oroszok, mint terroristát

Állítólag már körülbelül 1400 civil halt meg az orosz légitámadásokban. Legalábbis ezt állítja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az ellenzéki szervezetet helyi aktivisták, szemtanúk egészségügyi dolgozók tájékoztatják a halálesetekről. Ezek alapján körülbelül 1400-ra becsülik a civil áldozatokat. Az OSDH szerint az Iszlám Állam fegyveresei közül 965-öt öltek meg az oroszok, míg más fegyveres csapatokból – akiket általában felkelőknek tartanak – 1233-at.

Oroszország 2015 szeptembere óta hajt végre légitámadásokat Szíriában. Elsősorban Bassár el-Aszad elnököt támogatják ezekkel. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden azt mondta, hogy soha senki nem bizonyította eddig, hogy Oroszország civilek haláláért lenne felelős – írja az MTI.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet is kritizálja a szíriai kormányt. Legutóbb azt mondták, hogy 16 ember halt éhen Madája városában, amit ostrom alatt tartanak a kormány fegyveresei. Emellett 33 embernek még válságos az állapota, pedig az utóbbi napokban bejutottak élelmiszerszállítmányok a városba. Az MSF emellett azzal is vádolta a kormányerőket, hogy az orvosi eszközöket tartalmazó segélyszállítmányokat sem engedik be a városba.

Top 0