• Kultúra
Gyöngyösi Lilla

Inkább a kútba dobják a pénzüket az emberek, minthogy múzeumba mennének

A turisták tavaly 1,4 millió euró (436,7 millió forint) értékben dobáltak be pénzérméket a római Trevi-kútba, amely így nagyobb "bevételt" hozott, mint néhány nagy múzeum.

Fotó: Europress / MIGUEL MEDINA - AFP

Fotó: Europress / MIGUEL MEDINA - AFP

A világhírű szökőkútból tavaly 100 ezer euróval (31 millió forint) több pénzt szedtek ki, mint a felújítása előtti utolsó évben, 2013-ban. A kút bevétele több volt, mint például az öt helyszínen működő Római Nemzeti Múzeumé, amely csak 1,1 millió eurót termelt – írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A hagyomány szerint háttal állva kell egy pénzérmét bedobni a szökőkútba, ha azt szeretnénk, hogy biztosan visszatérjünk még Rómába. A babona évtizedek óta jól jövedelmez Rómának: az önkormányzat dolgozói hetente gyűjtik be a szökőkútba dobált pénzt, amelyet a Karitász katolikus segélyszervezetnek ajánlanak fel.

    A Nicolo Salvi (1697-1751) olasz szobrász tervezte barokk remekmű még vonzóbb azóta, hogy két évig tartó felújítás után régi fényében, az alakokat még jobban kiemelő megvilágításban látható. A 2015-ig tartó restaurálás 2 millió eurós költségét a Fendi divatház finanszírozta.

    Évi három millió látogatóval a világ egyik legnépszerűbb műemléke ez a szökőkút, amelyet Federico Fellini Édes élet című filmje - és benne a medencében éjszaka megmártózó Anita Ekberg – is világhírűvé tett.

    Kommentek:

    Top 16