• Autó
Autószektor

TMA, avagy életmentő megoldás az utakon

A M7-es sztrádán dolgozó útjavítók egyik munkagépébe csapódott hátulról egy személyautó nemrégiben. Az, hogy minden munkás és a kocsi a vezetője is túlélte a balesetet, alighanem egy speciális ütközési energiaelnyelő berendezésnek, a TMA-nak köszönhető.

Az útjavítások a legtöbb autós számára csak sávlezárást, dugót, késést, azaz bosszúságot jelentenek, vélhetően kevesen látják azokban a veszélyforrást. Pedig ott, ahol a forgalom mellett, száguldó járművektől karnyújtásnyira kezdődik a munkaterület, emberek és sok tonnás gépek dolgoznak, elég egyetlen ideges, figyelmetlen sofőr, egy rossz kormánymozdulat és máris megtörténik a baj.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Nem egy olyan baleset történt már, amikor a vezető nem vette észre az úton dolgozókat, és hátulról belerohant a felsorakozott munkagépekbe. Nemrégiben az M7-es autópályán történt hasonló eset. Ebben az ütközésben szerencsére sem az úton dolgozók, sem a kocsiban ülők nem vesztették életüket: megvédte őket a munkaterület elején álló teherautóra szerelt, ütközési energiaelnyelő berendezés, az úgynevezett TMA (Truck Mounted Attenuator).

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A feltűnő színű, általában citromsárga TMA kívülről csak egy nagy lapos „kockának” látszik. Menet közben fel van hajtva a teherautó hátuljára. Amikor pedig a jármű leparkol a munkaterületen, akkor a TMA-t lehajtják, így az hosszan a teherautó mögé nyúlik. Baj esetén ennek és nem a lényegében energiaelnyelő zóna nélküli teherautónak ütközik a figyelmetlen sofőr autója. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint a szerkezet egy ütközéselnyelő párnából, egy elektrohidraulikus mozgató mechanizmusból és az azt rögzítő modulból áll. A szabályozottan gyűrődő ütközéselnyelő párna szerepe, hogy az ütköző jármű előre meghatározott körülmények között álljon meg.

A rendszer megfogja az ütköző gépkocsikat, azokat vezetve leállítja – a keletkező, felszabaduló energiákat elnyelve –, megvédi az utasok életét, testi épségét. Emellett csökkenti az anyagi kárt mind a teherautóban, mind az autóban. Munkavédelmi szempontból egyrészt a munkaterületen dolgozókat óvja, másrészt az ütköző jármű utasainak a testi épségét is védi.

– írta érdeklődésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A gyártók adatai szerint egyes TMA típusok akár száz kilométeres sebességnél is hatékonyan nyelik el az ütközési energiát.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A fellelhető adatok szerint Magyarországon a kilencvenes évek középtől kezdték nagy számban használni a TMA-kat. Ma a Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 124 darab ilyen berendezéssel rendelkezik. Ezek közül 104 darab Verdegro típusú holland, és 20 darab ALPHA 60 típusú amerikai gyártmány. Egy TMA közel 3 millió forintba kerül. A cég statisztikái szerint 2017. január 1-e óta összesen 22 darab TMA tört össze balesetben, ami azt is jelenti: huszonkét esetben védte meg a dolgozók, autósok életét.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0