• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Tízezreket fenyeget éhezés az ostromolt városban

Több tízezer irakit fenyeget éhezés és sújt gyógyszerhiány az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló nyugat-iraki Fallúdzsa városában, amelyet az iraki kormányerők ostromgyűrűbe zártak - írta kedden a Reuters brit hírügynökség.

Az iraki hadsereg, a rendőrség és az Irán által támogatott síita milíciák – az Egyesült Államok terrorellenes koalíciójának légicsapásaival – tavaly vették ostrom alá a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsát.

A város lakói élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyaghiánytól szenvednek. Arról számoltak be, hogy az elmúlt időben ugrásszerűen emelkedett az élelmiszerek ára, a pékségek pedig elkezdték fejadagokban árulni a kenyeret.

A helyi sajtó szerint legkevesebb tízen haltak már meg amiatt, hogy nincs elég étel és gyógyszer.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Képünk illusztráció (Europress - John Moore / Getty)

  Képünk illusztráció (Europress - John Moore / Getty)

  A tartomány kormányzója arra szólította fel a terrorellenes szövetséget, hogy légi úton adjon humanitáriussegítséget a lakosságnak. Azt mondta, csak így lehet bejuttatni a városba a segélycsomagokat, miután az Iszlám Állam a városba vezető utakat aláaknázta, a civileknek pedig megtiltotta, hogy elhagyják a várost. A tartományi tanács elnökhelyettese azt mondta: a terroristák„hatalmas börtönné" változtatták Fallúdzsát.

  A terrorellenes koalíció becslései szerint az Iszlám Állam mintegy négyszáz tagja harcol a városban. Elemzők szerint viszont akár ezren is lehetnek.

  2014 januárjában Fallúdzsa volt az első jelentősebb iraki város, amelyet az Iszlám Államnak sikerült elfoglalnia, még csaknem fél évvel azelőtt, hogy Irak nyugati és északi részére, valamint Szíria jelentős területeit elfoglalta volna – írja az MTI.

  Top 16