• Külföld
Faktor

Tízezrek tüntettek a nők jogaiért és az erőszak ellen nőnapon

Különböző feminista szervezetek felhívására több mint harminc spanyol városban tüntettek tízezrek a nők jogaiért és az erőszak ellen a nemzetközi nőnapon kedd este.

A legtöbben a fővárosban vonultak utcára, ahol a belvárost átszelő sugárutat lezárták a tüntetők miatt. A rendőrség szerint csak itt tízezer tüntetett, nők, férfiak és gyerekek is, akiknek többsége viselt valamilyen lila színű ruhadarabot vagy kiegészítőt, ami a feminizmus és a nőkkel szembeni erőszak elleni harc színe.

Fotó: Europress / Pierre-Philippe Marcou - AFP

Fotó: Europress / Pierre-Philippe Marcou - AFP

A menetet dobosok vezették fel, a tömeg a zene ütemére skandálta a transzparenseken szereplő mondatokat: "nő, ha nem harcolsz, senki sem hall meg téged!", vagy "Egyenlő munkáért, egyenlő bért!".

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az egyik tüntető azt mondta: "Hátrány éri a nőket a munkaerőpiacon, rosszabbak a munkaszerződéseik, és több a munkanélküli a nők körében".

  A felvonulás a madridi önkormányzat épületénél ért véget, ahol a szervezők felolvasták kiáltványukat. Azt mondták, március 8-án a nemzetközi nőnapon a nők által eddig elért jogokat ünnepli a világ, de egyúttal ez nap a harcé is azokért a jogokért, amelyek eddig még nem valósultak meg a nők számára - írja az MTI.

  Követelték a társadalom és rendőrség elkötelezett fellépését a nőket érő erőszakos cselekmények ellen, és ehhez nagyobb költségvetési támogatás biztosítását is. Megemlékeztek a családon belüli erőszak idei 11 női áldozatáról, akiket párjuk gyilkolt meg.

  A legnagyobb parlamenti pártok és a szakszervezetek is ott voltak a tüntetésen, a menetben ott volt Pedro Sánchez, a spanyol szocialista párt miniszterelnök-jelöltje is.

  Barcelona, Bilbao, Murcia, Palma de Mallorca, Sevilla, Tenerife, Valencia, és Zaragoza utcáin is több ezer ember tüntetett a nők jogaiért.

  Top 16