• Külföld
Faktor

Tízezrek tüntettek a melegek ellen

Olaszország törvényben rögzítené az élettársi kapcsolatot. A bejegyzést pedig az azonos neműek is igényelhetnék, és ezt rengetegen ellenzik a katolikus hagyományokkal rendelkező Olaszországban. Tízezrek vonultak az utcákra szombaton a törvénytervezet miatt.

A törvénytervezetet rengetegen ellenzik az olaszok közül, ezért szombaton több tízezren vonultak fel a Circus Maximus mezején. Leginkább a hagyományos családmodellt támogató jelmondatokat írtak a transzparensekre: "Védjük meg gyerekeinket", "Nemet a homoszexuálisok örökbefogadási jogára", "Az Isten férfit és nőt teremtett”.

A tüntetést a Family Day (Családi Nap) mozgalom rendezte, akik most tüntettek harmadszor a törvény miatt. A tervezet több pontjával is vitatkoznak. Ilyen az úgynevezett mostohagyerek-adoptálás is. Ez ugyanis lehetővé tenné, hogy a bejegyzett kapcsolatban élők egyik tagja örökbe fogadja a másik vérszerinti gyerekét. A tüntetők szerint a mostohagyerek-adoptálási jog béranyaságra bátorítana. Több transzparensre fel is írták, hogy "Gyerek nem vásárolható" – írja az MTI. Nem tetszik az ellenzőknek, hogy az élettársi kapcsolat partnereit a bíróságon, az adóhivatalban vagy a kórházban ugyanazok a jogok illetnének meg, mint a házastársakat. Felvehetik egymás nevét is.

Érdekes, hogy a kormányon belül sincs tökéletes összhang. Angelino Alfano belügyminiszter Twitter-üzenetében biztosította támogatásáról a tüntetőket, Gian Luca Galletti környezetvédelmi miniszter pedig részt is vett a szombati megmozduláson.

Top 0