• Belföld
Faktor

Elképesztő adatok: van, akinek ezért kerül olyan sokba a fűtés

A magyar lakások nagy része rosszul szigetelt, ezért kell sokat fizetni a fűtésre.

Januárban végzett felmérést a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország portál. Összesen ezer magyar ingatlantulajdonost vontak be, és elképesztő adatok derültek ki. A magyar ingatlanok 79 százaléka nem megfelelően szigetelt. Januárban az átlagos fűtési költség családonként 25-30 ezer forint volt, de a családok 11 százaléka 45-50 ezer forintot költött fűtésre havonta.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

A családi házakban lakók fűtenek legtöbbet, már csak a ház mérete miatt is, azonban a felmérésből kiderült, hogy ezeket a kertes házakat legtöbbször rosszul is szigetelték. Emiatt fordulhat elő, hogy a magyar lakóépületek energiafogyasztásának 81 százakékát a családi házak adják.

Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy 1,3 millió társasházi és panellakásból már több mint 400 ezer szigetelt, ehhez képest a 2,8 millió családi házból viszont csak 560 ezer. Ennek oka az ügyvezető szerint elsősorban az, hogy a családi házak korszerűsítésére jelenleg nem lehet pályázni. Azt is elmondta, hogy a családi házak korszerűsítésével Magyarország teljes gázfogyasztásának 8-10 százalékát meg lehetne spórolni - írja az MTI.

Top 0