• Belföld
Faktor

Bajban vannak a magyar szexmunkások, több ezren nevelnek kisgyermeket

A szexmunkások helyzete igen nehéz, a legtöbben anyagi kényszerből választják ezt a foglalkozást.

A mostani helyzetben is ismerik és követik a szabályokat a szexmunkások a SZEXE felmérése szerint. Egy jobb szabályozás mellett is a társadalmi együttélést fogják szem előtt tartani és nem akarják megbotránkoztatni például a kisgyerekeseket – hiszen közülük is sokan gyermeket nevelnek.

Kevesen állnak ki az utcára.

Kevesen állnak ki az utcára.

A SZEXE 2017 tavaszán kérdőíves felmérést végzett az ügyfelei körében. Ebből kiderül, hol, hogyan dolgoznak a magyarországi szexmunkások, kiket tartanak el, milyen változásokat tartanának jónak - írja a 24.hu.

A becslések szerint Magyarországon tízezer szexmunkás dolgozik, a SZEXE 2017-es felmérése szerint kicsivel több, mint 50 százalékuk gyermekes szülő. A kitöltők egynyolcada mondta magát férfinak; az összes kitöltőnek mindössze egytizede dolgozik utcán, a többiek bent árulják magukat.

A problémáik ennek megfelelően különbözőek, ezért a SZEXE több pontos javaslatcsomagot mutatott be.

Türelmi zónákA védett övezetek jelenlegi intézménye csak arra való szerintük, hogy üldözhetővé és bírságolhatóvá váljanak az utcán szexet árulók, más funkciója nincs a jogi kitételnek; ahogyan a türelmi zónákat sem jelölték ki az önkormányzatok az 1999-es törvény óta. A SZEXE ezek eltörlését javasolja, mivel nagyon sok hatósági üldözésnek vannak kitéve az ügyfeleik, akiknek valójában védelemre volna szüksége. És nem csak szükségük van rá, nemzetközi egyezmények is előírják, hogy a társadalom peremére szorult csoportokat segítenie kell a rendőrségnek.

Bérelt lakásokA hatvan éves New York-i egyezménynek tagja Magyarország is. Ez a megállapodás kiköti többek között azt is, hogy a csatlakozó államoknak meg kell tiltania az ingatlan rendelkezésre bocsájtását prostitúció céljára – ennek megfelelően a magyar prostitúciós törvényben is szerepel ez a kitétel. Az eredeti szándék szerint ez arra volna való, hogy ne lehessen bordélyokat működtetni, így akarták a szexet árulók kizsákmányolását megszüntetni. Sajnos azonban ez a rendelkezés a bordélyokat nem számolja fel, csak illegalitásba szorítja, de ugyanígy törvényen kívülre kerülnek azok, akik függetlenül, saját zsebükre dolgoznának beltéren, de nincs saját ingatlanuk – ők a szexmunkások elsöprő többségét adják. Nekik nem volna szabad lakást kiadni; ha a lakás tulajdonosa megtudja, hogy az ingatlanjában szexmunka folyik, köteles felmondani a bérletet, illetve ha nem teszi, bűncselekményt követ el. Éppen ezért a SZEXE, szexmunkás ügyfelei visszajelzései és a jogesetek vizsgálata alapján azt javasolja, hogy lehessen lakást bérbe adni és venni szexmunka céljára. Ez ütközik a New York-i Egyezmény előírásaival, azonban Magyarországnak módjában áll csupán részlegesen kilépni az egyezményből.

Egészségügyi szűrésekAz önkéntes és anonim szűrések a SZEXE szerint sokkal hatékonyabbak, mint a nagy rendelőintézetekbe terelt, szabályozott vizsgálatok.

Forrásokra van szükség az önkéntes szűrésekre, tanácsadásokra, mert a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szexmunkások azok, akik meg tudják állítani az Európa-szerte újra terjedő nemi járványokat. Újraéledőben van a tripper, a szifilisz és a HIV-fertőzések száma is emelkedik, ezért stratégiai jelentősége van annak, hogy a pénzért szexelők jó és hozzáférhető ellátást kapjanak, hozzáférjenek megfelelő védekezéshez és tanácsadáshoz, és stigmatizálás és kirekesztés helyett segítse őket az egészségügy.

Kommentek:

Top 0