• Külföld
Faktor

Tizenkét év börtönt kaptak a terrorcsoport tagjai

A Sharia4Belgium terroristacsoport vezetője és két másik tagja 12 év börtönt és pénzbírságot kapott, negyedik társuk pedig 4 év börtönt és pénzbüntetést. A csoport harcosokat toborzott Belgiumban a Szíriában küzdő dzsihadistáknak.

Az antwerpeni fellebbviteli bíróság a Sharia4Belgiumot vezető Fouad Belkacemet tizenkét év börtönbüntetésre és 30 ezer euró (9 millió forint) megfizetésére ítélte. Ugyanezt a büntetést kapta két társa, Said Mnarira és Houssein Elouassakira, míg Mohamed El Youssoufi négy év börtönt és 15 ezer eurós pénzbírságot kapott.

A négy férfi tagja volt a hivatalosan korábban már feloszlott szalafista szervezetnek. A Sharia4Belgium harcosokat toborzott a szíriai dzsihadisták közé Belgiumban. A bíró szerint Fouad Belkacem fiatalok radikalizálásáért és szélsőséges tanok terjesztéséért is felelős, ami „nem egyeztethető össze a demokratikus értékekkel”. A 33 éves Belkacem volt a csoport fő vezetője. Ő utcai demonstrációkat szervezett és videoüzenetben követelte az iszlám jog bevezetését Belgiumban.

A bíróság eddig a szervezet 46 tagját ítélte el, közülük 37-et távollétükben. Utóbbiak a titkosszolgálat szerint Szíriában lehetnek, ahol különböző dzsihadista terrorszervezetek mellett harcolnak, vagy pedig már meghaltak.

Legutóbb arról írtunk, hogy letartóztattak két férfit Brüsszel Molenbeek nevű városrészében. Azzal vádolják őket, hogy kapcsolatban álltak a párizsi terrortámadások elkövetőivel.

Top 0