• Külföld

Tizenhat év börtön után derült ki, hogy nem az erőszakolót csukták le

Megsemmisítették az erőszak miatt elítélt amerikai férfi 16 éve tartó börtönbüntetését. Egy DNS-vizsgálat bebizonyította: ártatlan volt abban a szexuális erőszakos bűntényben, amiért lecsukták.

A 46 éves Luis Vargas sírva hallgatta az ítéletet, mely szerint a bíróságnak teljes és csalhatatlan bizonyítéka van az ártatlanságáról. Ügyvédje szerint a bűncselekményt egy megrögzött erőszakoló követhette el, akit az FBI is köröz – írja az NBC News.

A felmentő ítélet ellenére Vargas még mindig nem szabad – ugyanis nincs érvényes zöldkártyája. Míg ez megérkezik, állami őrizetbe kerül. Azonban lánya és 7 éves unokája mindent megtesz azért, hogy Vargas visszatérhessen hozzájuk.

„Gyerekkoromban álomba sírtam magam, mivel édesapám sokat jelentett nekem” – mondta Crystal Nunez-Vargas.

Vargas a börtönben megszerezte diplomáját, családja is ott volt, mikor átvehette az oklevelet
Fotó: Vargas család

Vargas a börtönben megszerezte diplomáját, családja is ott volt, mikor átvehette az oklevelet Fotó: Vargas család

Letartóztatása idején a bevándorló Vargas legálisan tartózkodott az országban, és az ítélet meghozataláig érvényes is volt a zöldkártyája. A kerületi ügyész hivatala azt mondta, nekik nem volt mérlegelési jogkörük a bevándorlási ügyben. Arról majd más hatóságnak kell döntenie.

A "Könnycseppes Erőszakoló" tetteVargas ártatlanságát egy DNS-teszt bizonyította be – ennek a technológiának a legfejlettebb változata még nem létezett 1999-ben, mikor a szexuális bűntény történt.

„Ez egy tipikus bizonytalan szemtanúi azonosítás esete volt. Gyakran megtörténik, a téves ítéletek vezető oka az országban az, hogy a szemtanúk tévesen azonosítják az elkövetőt” – mondta Alex Simpson ügyész.

Az ügyvédek és a hatóságok egyaránt azt mondják, hogy a DNS-teszt alapján a bizonyítékok az FBI toplistáján is szereplő „Könnycseppes Erőszakoló” ellen vallanak – aki a rendőrség szerint legalább harmincöt nőt erőszakolt meg. Az utolsó ismert eset 2012-ben történt. Nevét az egyik szeme alatt található könnycsepp-tetoválásról kapta.

Hárman is azonosították: tévesenAz 1999-es tárgyaláson három áldozat is azonosította Vargast: szerintük megtámadta őket, majd megerőszakolta egy barátnőjüket. A férfit 55 év börtönre ítélték ezért az erőszakért és két másik kísérletért. A tizenhat évnyi börtönbüntetés alatt csak egyszer látta az unokáját: a férfi főiskolai diplomaosztásán, amit a börtönben tartottak.

Vargas lánya azt mondta, egészen addig halasztja az esküvőjét, míg az apja nem tudja az oltárhoz kísérni őt. „Mindenkinek szüksége van egy apafigurára. Sajnos nekem nem lehetett. Nem adtak neki lehetőséget arra, hogy mellettem legyen. Én viszont azt szeretném, ha akkor mellettem lenne” - mondta.

Top 0