• Belföld
Faktor

Tízből hét magyar szigorúbban büntetné a hamisítókat

A magyarok kétharmada sokkal szigorúbban büntetné azokat, akik hamisított termékeket árulnak. Annak ellenére, hogy tisztában vannak azzal, hogy nem eredeti terméket vásárolnak, idén mégis jóval többen vettek hamis terméket, mint eredetit – ez derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Tárki legfrissebb közös kutatásából.

Korábban a magyarok 13-18 százaléka vásárolt hamis termékeket évente. Ez a szám azonban idén megugrott. Stabilan minden ötödik ember vásárolt nem eredetit. Még mindig a hamis ruha a legnépszerűbb, a válaszadók 20 százaléka vett ilyet. Ez 3 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. De, nem csak ez, hanem a hamis parfüm, hamis gyógyszer is sokkal kelendőbb volt idén, mint 2014-ben.

A kutatás szerint tízből hét magyar csak azért vett az idén hamis árucikkeket, mert olcsóbbak voltak, mint az eredeti. A 2009 óta évente elvégzett kutatásból az is kiderül, hogy a magyar fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy az olcsóbb, de hamis áru minősége nem ugyanolyan, mint a jóval drágább eredetié. Minden második ember szerint a hamisítás miatt munkahelyek szűnnek meg, ezzel is magyarázható, hogy a magyarok 60 százaléka szerint az, aki hamisítványt árul, bűncselekményt követ el. Emellett 59 százalékuk a jelenleginél szigorúbban büntetné a hamisítókat

Top 0