• Sport
András Ferenc

Tíz tudományos érdekesség az amerikai foci világából

Az élet bármely más területéhez hasonlóan, az amerikai fociban is érvényesülnek a fizika törvényei. Mivel a profi amerikai focit korunk legképzettebb atlétái játsszák, ezért az itt keletkező erőhatások is szélsőségesek, a normál élethez képest hatványozottan nagyobbak.

1. Könnyebb eltalálni, mint egy mamutotAz NFL-ben az elkapók nem csak azokat a labdákat kapják el, amelyek közvetlenül a testükhöz érkeznek, hanem azokat is, amelyek mögéjük vagy melléjük. De vajon mekkora az a terület, amelyet egy elkapó képes lefedni a testével?

Egy amerikai tévéműsor lemérte, hogy az Arizona Cardinals elkapója, Larry Fitzgerald mekkora területet fed le elkapásai során. A mérések azt bizonyították, hogy jelentős különbség van a kétkezes és az egykezes elkapás között, mivel az egykezes elkapás esetén a játékos jobban meg tud nyúlni, ezáltal messzebb elér a keze.

Fitzgerald esetében a kétkezes elkapás kb. 79 köbmétert fedett le, míg ugyanez a szám egykezes elkapásnál akár 100 köbméter is lehet. Ez azt is jelenti, hogy egykezes elkapás esetén 30 százalékkal nagyobb területet fednek le a játékosok. Viszonyításképp, ez azt jelenti, hogy Fitzgerald egymaga nagyobb területen képes elkapni a labdát, mint amekkora egy 4 méter magas és 6 méter hosszú mamut.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16