• Külföld
Faktor

125 nőt erőszakoltak meg fegyveresek 10 nap alatt

Százhuszonöt nőt erőszakoltak meg ismeretlen fegyveresek Dél-Szudánban egy tíz napon át tomboló erőszakhullám során az ország északi részén található Bentiu városában - közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet pénteken.

Az MSF jelentése szerint a nemi erőszak áldozatai között egyaránt voltak tíz éven aluli kislányok és 65 év feletti idős asszonyok is, és nem kímélték a terhes nőket sem.

A nemi erőszakon kívül a támadók a nőket megverték és elvitték az élelmiszerjegyeiket, ruháikat és a cipőiket is.

Észak-Liech megye hatóságai, ahol Bentiu található, megkérdőjelezik a jelentés valóságtartalmát: az állam tájékoztatási minisztere, Lam Tungwar azt mondta a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában, hogy államában tiszteletben tartják az emberi jogokat, a nők jogai pedig kiemelt fontosságot élveznek.

Hozzátette, hogy a helyi hatóságok természetesen ki fogják vizsgálni az ügyet, azonban úgy gondolta, a segélyszervezet jelentése nem ad valós képet az államról.

A világ legfiatalabb országának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében polgárháború tört ki. A nemzetközi sajtóban olvasható adatok szerint a dél-szudáni polgárháborúban legkevesebb 10 ezer ember vesztette életét, és mintegy négymillió ember kényszerült elmenekülni otthonából. Jogvédő csoportok szerint az ellenfelek egyaránt súlyosan megsértették az emberi jogokat.

Kommentek:

Top 0