• Külföld
Faktor

Tíz egymás utáni hónapban mértek rekordmagas hőmérsékletet

Az idei volt a legmelegebb február a Földön a hőmérsékleti feljegyzések 1880-as kezdete óta, és február volt a tizedik egymást követő hónap, amikor megdőlt a globális melegrekord az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) csütörtökön közölt adatai szerint.

A szárazföldek és óceánok átlaghőmérséklete idén februárban 12,1 fok volt, 1,21 fokkal magasabb, mint a 20. századi februári átlag. Idén egyharmad fokkal magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint tavaly februárban, amikor az év legmelegebb második hónapját regisztrálták.

A rekordmeleget világszerte az erős El Nino időjárási jelenség idézte elő, amely télen érte el csúcspontját. Az El Nino jelenség, amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével jár, kettő-hét évente jelentkezik, és miközben szárazsággal fenyegeti Délkelet-Ázsiát és Ausztráliát, áradásokat okoz Dél-Amerikában.

Fotó: Europress-Steen Ulrik Johanessen/AFP

Fotó: Europress-Steen Ulrik Johanessen/AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Északi-sark térségében a tengeri jég nagysága rekordalacsony volt februárban, 7,54 százalékkal kevesebb az 1981 és 2010 között mért átlagnál. A szárazföldi hőmérséklet is 4,5 fokkal volt magasabb az átlagosnál - mondta Jessica Blunden, a NOAA klímakutatója. Az idei tél - december-február közötti időszak - átlaghőmérséklete szintén rekordot döntött, több mint 0,29 fokkal volt ugyanis magasabb a korábbi rekordnál, írja az MTI.

    Top 16