• Külföld
Faktor

Titkosszolgálat: a Balkán felől fenyegeti Olaszországot a terrorizmus

Olaszországot terrortámadás fenyegeti, főként a migráció balkáni útvonalát kihasználó idegen harcosok miatt - írta az olasz titkosszolgálat jelentésében.

A titkosszolgálati dokumentum szerint Olaszországot egyre inkább az a veszély fenyegeti, hogy terrorista támadás célpontja lehet. A kockázatot Olaszországnak az észak-afrikai politikai-katonai kötelezettségvállalása növeli: például a Líbiában tervezett nemzetközi katonai akcióban való részvétel, vagy az Egyiptommal az utóbbi hetekben megromlott diplomáciai viszony. Másrészt a kereszténység központjaként ismert Olaszország kiemelt célpont lehet vallási szerepe miatt is, főleg a Ferenc pápa által meghirdetett szentévben.

Az olasz titkosszolgálat figyelmeztetett a Balkáni-félsziget migrációs útvonalát kihasználó külföldi harcosokra, akik a szíriai-iraki harcok elől "menekülők útvonalát követik". Az idegen harcosok azok az európaiak vagy Európában élők, akik az Iszlám Államhoz csatlakoztak, a közel-keleti térségben kiképezték őket, majd visszatérnek Európába terrorista merényletet végrehajtani.   

A jelentés szerint egyre többen csatlakoznak Olaszországból az Iszlám Államhoz, bár számuk még kevesebb a francia és német harcosokéhoz  viszonyítva. Az olasz titkosszolgálat szerint Európában fennáll a novemberi párizsi terrortámadásokhoz hasonló merényletek veszélye, de nem kizárt a "magányos" terrorista akció sem.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16