• Külföld

Titkos vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása miatt nyomoznak

Két embert vettek őrizetbe a rendőrök a Vatikánban. A rendőrség szerint titkos iratokat szivárogtattak ki két, még meg sem jelent könyvhöz.

Mielőtt őrizetbe vették őket, több hónapig nyomoztak. A spanyol Lucio Ángel Vallejo Balda a vatikáni gazdasági ügyeiért volt felelős. A másik tolvaj, az olasz Francesca Chaouqui ugyanannak a gazdasági bizottságnak volt a tagja, mint Lucio Ángel. Sőt, a spanyol vezető jelölte őt a pozícióra. Az olasz szakembert hétfőn elengedte a rendőrség, mert beleegyezett, hogy együttműködik velük. A tolvajok egyelőre nem nyilatkoznak.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Az MTI úgy tudja, hogy a kiszivárogtatott iratok alapján írt könyvek szerdán fognak megjelenni Olaszországban. Ahogy mi is megírtuk, vasárnap elterjedt az olasz médiában, hogy a pápai állam rendőrsége lopás miatt nyomoz. Akkor kiderült, hogy a vatikáni hivatalokból bizalmas dokumentumokat loptak el, és feltörték a Vatikán könyvelőjének számítógépét.

A mostani eset hasonlít a 2012-es Vatileaks-botrányra. Akkor a Vatikán több titkos dokumentuma is az olasz médiához került. Többek között XVI. Benedek személyes levelezése is. A dokumentumokat Paolo Gabrieli, az egyházfő komornyikja lopta el. Gabrielit a vatikáni bíróság másfél évre ítélte, de 2012 decemberében pápai kegyelmet kapott.

Top 0