• Belföld
CsR

Titkos szerelmi ereklyére bukkantak a budapesti lakásban, drágább volt, mint az ingatlan

Valódi kincset találtak egy Thököly úti eladó lakásban, a sarokban egy gyönyörű, míves kandalló állt, a lakók nem is sejtették, hogy milyen értékes ereklyével éltek együtt hosszú éveken át.

Az ingatlanosok egyből hívták a BÁV szakértőit, akik megállapították: egy nagyon ritka Zsolnay-darabbal van dolguk. A gyönyörű, míves kandalló többet ér, mint az a negyven négyzetméteres lakás, ahol rátaláltak.

A negyven négyzetméteres lakást idős tulajdonosai szerették volna eladni, akiknek fogalmuk sem volt, hogy mekkora értékkel éltek együtt éveken át. A kandalló végül 26,4 millió forintért kelt el és kiderült a története is.

1905-ben Bónis Malvin színésznő ajándékba kapta az akkor még egyszintes, hatszobás villát egy is­meretlen, ámde annál lelkesebb rajongójától. A művésznő ezután mégis Zsolnay Miklós fiával, Vilmossal esett szerelembe. A hölgy örömmel fogadta a tehetős gyáros ajándékait, mint például a két kerti oroszlánt, valamint a majolika virágtartókat. 1910-ben összeházasodtak, egy évre rá pedig Zsolnay beköltözött neje villájába. Ekkor alakították ki a negyven négyzetméteres úgynevezett férfiszalont, ahová beépítették a szóban forgó kandallót is.

– A keménycserépből készült, aranyló tüzű, zöld eozinmázas elemekkel díszített kandallót minden szempontból nevezhetjük fejedelmi darabnak, mert egy hasonló példány díszítette valaha a Budavári Palota egyik legszebb, Szent Istvánról elnevezett termét is

– mondta Szabó Krisztina, a BÁV kommunikációs menedzsere a Borsnak.

Kommentek:

Top 0