• Külföld
Faktor

Tiltakozások a gázkitermelési törvény miatt Izraelben

Összecsapások törtek ki szombat éjjel Tel-Avivban, az Izrael-szerte rendezett tízezres tüntetések egyikén, ahol a Benjámin Netanjahu miniszterelnök által sürgetett gázkitermelési üzlet ellen tiltakoztak civilek – írja az MTI.

"Megakadályozni a szagos trükköt", "leállítani a gáz elrablását", "a bal és a jobb együtt oszlatja fel a monopóliumot" táblákkal vonultak Tel-Avivban, Jeruzsálemben, és Haifán utcára a demonstrálók, majd összetűzésbe kerültek a rendőrséggel, amikor megpróbálták leállítani a forgalmat Tel-Aviv legforgalmasabb autópályáján. A rendőrök tíz tüntetőt őrizetbe vettek.

Az izraeli kormányfő egy olyan törvényi passzust léptetne életbe, amely figyelmen gyakorlatilag engedélyezi az energiaiparban a kartellezést, vagyis: Izrael gázkitermelését egy helyi oligarcha és egy amerikai vállalat közös cége szerezheti meg.

A gázügy miatt a múlt héten lemondott Arije Deri gazdasági miniszter, mert nem volt hajlandó a szabályozók ellenére a biztonsági okokra hivatkozva lehetővé tenni a gázüzletet, de megakadályozni sem kívánta azt.

Lemondása után a külügyi és a kommunikációs tárca mellé Benjámin Netanjahu kezébe került a gazdasági minisztérium vezetése is, és bejelentette, hogy ennek birtokában a lehető leghamarabb utat nyit a konzorcium gázkitermelése előtt.

A várhatóan hamarosan megszülető megállapodás szerint a Noble Energy és a Delek-konzorciumok kapják a Leviatánnak elnevezett, izraeli vizeken talált legnagyobb földgázmező kitermelési jogát, cserébe csökkentik részvételüket a már működő Tamar és a kisebb Tanin (krokodil) és Karis (cápa) nevű gázmezőkön.

A szakértők szerint a Leviatán 535 milliárd köbméter földgázt rejt, amely Izraelt a térség egyik földgázhatalmává teheti.

Top 0