• Külföld
Faktor

Tilos lesz az okostelefon a hivatalokban

A kazahsztáni tisztségviselőknek és látogatóiknak is le kell adniuk március végétől okostelefonjaikat a kormányzati épületek bejáratánál. Azért hozták az új intézkedést, hogy megelőzzék a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatását.

Az új szabályról szóló belső dokumentumot nem akarták megmutatni a nyilvánosságnak, ám az mégis kikerült valahogy. A kiszivárgott dokumentumot teljes terjedelmében a Tengrinews.kz helyi hírportál tette közzé.

Illusztráció: Europress-Sean Gallup/GettyImages

Illusztráció: Europress-Sean Gallup/GettyImages

Az utasítás indoklása szerint a bizalmas információk egyre gyakrabban szivárognak ki a WhatsApp mobiltelefon-applikáció felhasználásával. A dolgozókat a dokumentumban arra utasítják, hogy csak olyan alapvető mobiltelefon -szolgáltatásokra képes készülékeket használjanak, amelyek nem rendelkeznek sem kamerával, sem internetes hozzáféréssel.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Hasonló iratok rendszeresen jelennek meg a kazah sajtóban. A legfrissebb példák között vannak kiszivárgott privatizációs tervekkel kapcsolatos memorandumok, állami tulajdonú vállalatok költségvetés-módosításai, amelyek a kazah tenge hirtelen leértékelődésének hatására váltak szükségessé és egy gyilkossági üggyel kapcsolatos videó is - írta az MTI.

    Top 16