• Külföld
Faktor

May hibája miatt meghiúsulhat a Brexit

Brüsszelben már Breturnról suttognak, sok gondot okozhat még az előrehozott választások eredménye.

Fotó: Europress / Daniel Leal-Olvias - AFP

Fotó: Europress / Daniel Leal-Olvias - AFP

Theresa May és Brüsszel is azt remélte az előrehozott választásoktól, hogy megszilárdítja a konzervatívok hatalmát, és ennek köszönhetően a britek egységesebb Brexit-álláspontokkal kezdhették volna meg a kilépési tárgyalásokat. A miniszterelnök azonban hatalmas öngólt lőtt, és egyre több EU-s tisztviselő aggódik amiatt, hogy így a tárgyalási folyamat még keservesebbé válik. A pesszimisták ennél még messzebbre mennek: szerintük az egész kilépésből nem lesz semmi - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az abszolút többség elvesztésével May kénytelen lesz koalícióra lépni, valószínűleg az észak-ír Demokratikus Unionista Párttal (DUP), akikkel valójában több alapkérdésben sem értenek egyet. Ezért először az alsóház hatékony működését kell megalapoznia, ami viszont nem lesz egyszerű feladat. A belpolitikai irányok kiszabása mellett pedig a Brexit háttérbe fog szorulni – ráadásul Észak-Írország egy soft, míg May-ék egy hard Brexitben érdekeltek.

    Így a kilépési tárgyalást a tervek szerint jövő héten megkezdik, de az érdemi munka valószínűleg csúszni fog, az is lehet, hogy éveket – és azt sem lehet kizárni, hogy ekkor már nem May fogja vezetni az Egyesült Királyságot, ugyanis könnyen belebukhat az elhibázott választásba. A britek fokozatosan kiábrándulnak a kilépés gondolatából, a Brexit pedig egy nagy hátraarccal, a „Breturnnal” érhet véget…

    Kommentek:

    Top 16